Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen is elke middag in de weer met de opvang van asielzoekers. Die kunnen er terecht voor een warme maaltijd en informatie omtrent hun asielprocedure. “We zijn heel blij dat we dit kunnen doen, samen met de buurt en de vrijwilligers.”

Iedere ochtend schuiven vluchtelingen aan bij de Dienst Vreemdelingenzaken om zich te laten registreren als asielzoeker. Die procedure neemt een hele dag in beslag. ’s Middags moeten de asielzoekers het gebouw verlaten, maar ze kunnen iets verderop terecht bij het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

“Asielzoekers spenderen hun eerste dag bij de Dienst Vreemdelingenzaken. ’s Middags moeten ze het gebouw verlaten, maar dan nemen vrijwilligers van Startpunt ze mee. Hier krijgen ze soep, brood, koffie of thee en informatie in hun eigen taal over de asielprocedure”, legt Els Keytsman, directrice van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, uit.

 

Structurele werking

StartPunt ziet elke dag zo’n 200 asielzoekers. Het initiatief groeide uit van een vrijwillige actie tot een structurele werking. “We zijn heel blij dat we dit kunnen doen, samen met de buurt en de vrijwilligers”, vertelt Keytsman. Elke dag krijgt Vluchtelingenwerk Vlaanderen zo’n tien tot vijftien vrijwillige aanvragen.

“Bijna alle vrijwilligers komen hier terecht via het internet. Een groot deel daarvan zijn mensen die niet in Brussel wonen en op zoek zijn naar een organisatie waar ze kunnen helpen. Ook die kunnen hun steentje bijdragen, in hun buurt”, legt Van Mechelen uit. “Voor veel mensen is dit een gemakkelijke opstap in het vrijwilligerswerk.”

 

 

“Goed gevoel”

De meeste vrijwilligers moeten alleen tijdens de middag werken, en de planning is redelijk flexibel. “Sommige vrijwilligers zijn er wel de hele dag”, legt Van Mechelen uit. “We hebben een honderdtal vrijwilligers. Die zijn er uiteraard niet allemaal tegelijk. Wij houden ons vooral bezig met het eerste onthaal van de vluchtelingen, waarop we ze sturen doorsturen naar een van onze lidorganisaties.”

Vrijwilligers vangen de asielzoekers veilig en sereen op. Een sprong in het ondiepe voor Zakaria Benyahya van MNM, die vrijdag voor het eerst ging helpen. “Ik wil zo veel mogelijk doen om te helpen. Je houdt er ook een goed gevoel aan over: door mensen te helpen, help je ook jezelf”, aldus Zakaria.

Wie zich nog wil opgeven als vrijwilliger kan dat op www.vluchtelingenwerk.be/vacatures.

© 2015 - StampMedia – tekst: Fatima-Zahra Naimi, video: Sakina Elkayouhi, Thomas Rillaerts, Lien Van Doorslaer en Maya Witters

 

 

 

---

Deze videoreportage werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 31/08/2015