Voor hun tweede podcastaflevering van YOW-cast nodigde Youth of Willebroek Vlaams minister van Media, Jeugd én Brussel Benjamin Dalle (CD&V) uit voor een gesprek over diversiteit in de media en de samenleving. Dalle brak ook opnieuw een lans voor Molenbeek, een gemeente die deze week weer op de korrel genomen werd door Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. “Brussel is zeker geen hellhole.”

“Brussel en vooral gemeentes als Molenbeek worden niet altijd positief benoemd in de media.” Dat zei Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) vorige week al in de tweede aflevering van de podcast van Youth of Willebroek. “De aanslagen in Parijs en Brussel hebben de beeldvorming geen goed gedaan. Toch is de solidariteit en sympathie tussen de Brusselaars, en zeker de Molenbekenaars, ontzettend groot. Groter dan in Ukkel of andere rijkere gemeenten in Brussel.”

“Natuurlijk moeten de grote uitdagingen zoals veiligheid, netheid en armoede zeker aangepakt worden, maar Brussel is zeker geen hellhole”, aldus Dalle. “Ik nodig bij deze iederee uit voor tour doorheen Brussel en Molenbeek. Zo kan iedereen zelf zien hoe mooi deze gemeentes en haar inwoners zijn. Het bruist hier van het jonge talent.”

Meer diversiteit en minder negativiteit

Ook de Vlaamse media kwamen ter sprake, ook één van Dalles bevoegdheden. “Media brengen uitzonderlijk nieuws, vooral de zaken die mislopen. Wat in onze samenleving dagdagelijks goed verloopt en functioneert, wordt niet in beeld gebracht.” Benjamin Dalle zegt dat het daarom mooi zou zijn als er af en toe wat meer positieve verhalen aan bod komen. “En niet alleen het negatieve nieuws, vooral als het gaat over thema's zoals racisme. Die verdienen uiteraard ook aandacht, maar ik wil soms ook positieve verhalen lezen of zien.”

De Vlaamse media hebben een grote rol te spelen in de strijd tegen racisme en discriminatie, volgens Dalle. “Media kunnen een rol spelen om racisme aan te pakken en om de diversiteit in de samenleving ook in beeld te brengen.” Maar de media hebben daar ook volgens Dalle nog een lange weg in af te leggen. “Wanneer mensen in beeld worden gebracht, zou er mooi evenwicht moeten zijn tussen man en vrouw. Ook mensen met een migratieachtergrond of een handicap moeten nog zichtbaarder zijn in onze media. Zowel voor de schermen, in het nieuws, als achter de schermen bij het personeel dat op de redacties werkt.”

Meer digitaal nieuws

In gesprek met Youth of Willebroek had minister Dalle het ook nog over de nieuwsconsumptie bij jongeren. “Steeds minder jongeren lezen papieren kranten en nog geen één jongere op vier kijkt regelmatig naar het televisiejournaal. Jongeren krijgen het nieuws binnen via sociale media. Zes op tien jongeren kijken dagelijks naar online video content”, weet Dalle.

De minister van Media en Jeugd meent dat papieren kranten en zelfs digitale abonnementen niet meer het grote aantal lezers trekken. “Daarom is er het project ‘Nieuws in de klas’, waarmee nieuws in de middelbare scholen wordt binnengebracht. Maar nieuwsmedia moeten meer aanwezig zijn op sociale media zoals Instagram en Tiktok. Daar zijn de jongeren vandaag nu eenmaal te vinden.”

YOW-cast van Youth of Willebroek (YOW) is onderdeel van hun project ‘Create your future’. Daarbij nodigt YOW telkens een gast uit om jongeren te informeren en inspireren. YOW-cast wordt gemaakt door Ridvan Denizoglu, Kerim Can Topkaya, Louis Mbacham Fon, Nisrine Marakchi, Tarik Alci, Hamilton Quitoco, Leonardo Jasarova en Mustafa Kayikci.

vorige volgende