Monica Kamara (links) en Bitshilualua Kabeya © Menji

“Succes gaat niet over mij, maar over anderen. Welke impact heeft mijn kunst op anderen. Het is niet wat ik eruit haal, maar wat zij eruit halen.” Dichter Monica Kamara was te gast in de podcast Menji van Bitshilualua Kabeya. Daarin vertelt ze over haar drijfveren om gedichten te schrijven, maar ook over de schrijfpauze die ze noodgedwongen inlaste.

“Mijn kunst ontstaat door diep te graven in mijn eigen wonden. Dat maakt het heel persoonlijk en intiem, maar ook heel confronterend.” Dat vertelt Monica Kamara op de sofa bij Bitshilualua Kabeya in de podcast Menji. De slam poet nam daarom een tijdje een break van de sociale media waar ze haar kunst deelde.

De relatie met die sociale media is moeilijk, zegt Kamara. “Ik zit nog niet op een punt waar ik veel appreciatie krijg van de buitenwereld. Ik weet niet of ik ondergewaardeerd word, maar veel mensen zien mij nog niet als een artiest. Dat kan soms ontmoedigend zijn. Soms moet ik me nog forceren om kunst te blijven maken.”

“Talent draait niet om hoeveel volgers je hebt”

“Anderzijds zal ik kunst blijven creëren, ook al krijg ik er maar één like voor”, zegt de 24-jarige woordkunstenaar. “Succes gaat niet over mij, maar over anderen. Welke impact mijn kunst heeft op anderen. Het is niet wat ik eruit haal, maar wat zij eruit halen.”

Monica Kamara: “Vergeet ook niet dat talent niet draait om hoeveel volgers je hebt. Er zijn heel talentvolle mensen die letterlijk maar honderd volgers hebben. People do not appreciate them.”

Ook België erkent niet altijd het talent dat hier woont, vindt Kamara. “België zal je niet snel zelfvertrouwen geven als artiest. Ons land erkent zijn talent niet altijd. Daarom trekken ook veel artiesten weg uit België. Zelf vind ik België niet zo’n inspirerend land. De enige inspiratie die ik hier haal, zijn mijn ervaringen met racisme die ik dan in mijn gedichten kan vertalen.”

Bekijk hier de volledige aflevering van Menji met Monica Kamara:

In de podcast Menji wil Bitshilualua Kabeya haar kijk en die van haar luisteraars/kijkers op de wereld openen door diverse verhalen aan bod te brengen. Menji brengt warme stemmen, verhalen en de community tot bij jou. Menji is een woord in het Tshiluba, een Bantoetaal die onder meer gesproken wordt in Congo. Menji betekent 'gedachten en kennis'.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Laatste Nieuws op 22/12/2021.

vorige volgende