© Langs De Zijlijn

Elk nadeel heb ze voordeel. Door zijn kruisbandenblessure staat KVC Westerlo-aanvaller Tuur Dierckx al een tijdje aan de kant, maar daardoor kon hij wel afzakken naar de studio van Langs De Zijlijn. Daar sprak hij onder meer over zijn carrière in de Jupiler Pro League en eerste klasse B. “In 1B is het moeilijker voetballen dan in 1A.”

Tuur Dierickx is een jeugdproduct van KVC Westerlo die op jonge leeftijd de overstap maakte naar Club Brugge. Vandaag speelt hij weer bij de Kemphanen in eerste klasse B. “Ik had nog verschillende aanbiedingen van andere topclubs in België, maar bij Club Brugge had ik het beste gevoel. Mijn ouders vonden het aspect school ook belangrijk en in Brugge vond ik meteen een school waar de combinatie studie/voetbal perfect mogelijk was.

In het seizoen 2015-2016 werd Dierckx Belgisch kampioen met Club Brugge. Toch was hij niet helemaal tevreden met het aantal speelminuten die hij kreeg. Daardoor koos hij voor een transfer naar Royal Antwerp. Daar maakte hij het legendarische seizoen mee dat Antwerp na dertien jaar weer kon promoveren naar de hoogste voetbalklasse.

Mentaal welzijn in het voetbal

Het scheelde echter niet veel of Dierckx was ook te zien in het shirt van de Rouches. “Wat veel mensen niet weten over mijn transfer naar Antwerp is dat ik aanvankelijk eerst rond was met Standard. Er was zelfs al een voorcontract getekend, maar toen kwam Antwerp met een aanbieding die ik niet kon weigeren.”

Ondertussen speelt Dierckx weer bij Westerlo. Daar staat hij nu acht punten los op kop in 1B. “In 1B is het moeilijker voetballen dan in 1A”, laat hij zich nog ontvallen. “Omdat er minder ruimte is. Als middenmoter heb je in 1A veel meer ruimte om te voetballen. Als leider in 1B speel je altijd tegen een laag blok”, aldus Dierckx.

Zijn periode bij Westerlo gaat met vallen en opstaan. Vier maanden geleden scheurde Tuur Dierckx zijn kruisbanden. Sindsdien is het niet alleen fysiek, maar ook mentaal een moeilijke periode geweest. “Het mentale aspect in voetbal is belangrijk, maar zeer onderschat.”

Tot slot hadden we het nog over het huidige seizoen in de Jupiler Pro League. “Wanneer het er echt op aankomt, zal Union bezwijken onder de druk volgens mij”, aldus Dierickx. 

Bekijk hier de volledige aflevering van de podcast Langs De Zijlijn:

Langs De Zijlijn is een voetbalpodcast door en voor voetbalfans. In deze podcast hoor je elke week vier vrienden die hun mening delen over de voetbalactualiteit, met elk hun eigen kijk op de geliefde sport.

Langs De Zijlijn wordt gemaakt door studenten journalistiek Gilles Nuyttens, Vincent Meskens, Nuno Van Eenaeme, Elias Chakrouni, Floris Dezutter, Camille Nigebel, Brice Tassenon, Xander Lievens en Jordy Dewulf. 


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 21/02/2022.

vorige volgende