In 2008 werd Tom Dice (26) tweede in de Vlaamse editie van X Factor, een jaar later strandden hij en zijn gitaar op de zesde plaats in het Eurovisiesongfestival in Oslo. Zijn meest recente plaat, ‘Heart For Sale’, dateert al van 2012, daarna verdween hij drie jaar lang van het toneel. Maar vandaag in Genk stond hij er weer. Een geslaagd optreden als voorbode van een nieuwe plaat. En een interview met De Reporters te uwer vermaak.

Bewaar je goede herinneringen aan je deelname aan Eurosong?

Tom Dice Ik heb zeker geen spijt dat ik eraan heb deelgenomen. Het blijft één van mijn beste herinneringen. Het kost alleen wat moeite om de mensen er vervolgens van te overtuigen dat je je eigen liedjes schrijft. Veel Eurosong-artiesten krijgen hun songs op een presenteerblaadje aangereikt, maar dat was bij mij niet het geval. Ik denk dat de mensen dat intussen wel snappen. Dat ze weten dat ik een singer-songwriter ben, en niet alleen een singer.

Zing je ‘Me and My Guitar’ nog steeds graag?

Dice Het blijft mijn lievelingsnummer, en ik vind het niet erg om het te blijven zingen. Het beschrijft nog altijd perfect mijn leven als artiest en ik voel het lied nu ook sterker dan ooit.

Je hebt een sabbatperiode van drie jaar achter de rug. Waarom had je daar nood aan?

Dice Nadat ik twee zomers lang mijn plaat had gespeeld, vertelden ze me dat ik er nog een derde zomer bij kon doen. Dat wilde ik niet. Ik had het gevoel dat ik van de mensen aan het profiteren was, omdat ik geen nieuwe liedjes bracht. Dus heb ik twee jaar lang aan nieuwe songs gewerkt. Daarna ben ik in Engeland gaan samenwerken met producer Andy Burrows. Hij vertelde me dat hij drumde bij Tom Odell en vroeg of ik het erg zou vinden mocht Tom eens komen luisteren. Uiteindelijk heeft hij zelfs een lied meegespeeld op piano. Een heel speciale ervaring.

Heb je iets bijgeleerd van Tom Odell?

Dice Nee, niet echt. Er zijn wel andere artiesten waar ik naar opkijk, maar ik wil er toch vooral voor zorgen dat ik mijn eigenheid behoud.

Heb je wel een favoriete songwriter?

Dice John Mayer. Ik ben er zelfs ooit speciaal voor naar Denemarken gevlogen.

Slotvraagje: hoe lang voor een concert beslis je welke outfit je gaat aantrekken?

Dice Ik trek mijn kleerkast open en neem wat me op dat moment aanstaat. Ik denk totaal niet na over mijn outfit. Alleen mijn lederen jas kan ik niet missen, dat is zo’n beetje mijn handelsmerk geworden.

© 2016 - Sofie Vanderhulst; foto: Bart Heleven