A’rea 2020, zo heet het nieuwe Antwerps project dat recent voorgesteld werd op het Kiel. Doel is om in de toekomst het aantal jongeren zonder diploma drastisch te verlagen. Met het project treedt Antwerpen in de voetsporen van New York en Rotterdam, waar een dergelijk project al langer bestaat.

Zeventien scholen, zowel lager als secundair, doen mee met A’rea 2020. Dat zijn zo’n 6000 leerlingen. “Wij nemen het kind bij de hand wanneer het voor het eerst voorbij de schoolpoort wandelt en we laten die hand pas los wanneer het een diploma behaald heeft”, vertelt Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

Volgens Marinower doet Antwerpen het behoorlijk slecht op vlak van onderwijs. “In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde stromen er in Antwerpen dubbel zo veel jongeren uit zonder diploma. Vroegtijdige schooluitval is de grote schandvlek van het Antwerpse onderwijs.”

"60 procent van de jongeren in het Kiel heeft een schoolse achterstand"

De cijfers zijn niet mals. “Op het Kiel heeft 60 procent een schoolse achterstand”, vertelt Marinower. De meeste van die kinderen komen uit een zwakker sociaaleconomisch milieu, maar dat wil niet zeggen dat ze minder talenten hebben dan een ander.”

“Onderwijs moet opnieuw de emancipatiemachine worden die het altijd geweest is. In de jaren 60 was dat voor de kinderen van arbeiders, vandaag voor jongeren met een andere moedertaal of een sociaaleconomische achterstand. We moeten hen begeleiden naar het hoger onderwijs”, besluit de schepen.

vorige volgende