Op donderdag 24 november werd de Ceraprijs voor Vlaams Jeugdwelzijnswerk 2011 uitgereikt in het Vlaams Parlement. De drie genomineerden voor deze prijs waren Cultureel Actieve Tieners (CAT) uit Asse, Kras Jeugdwerk uit Borgerhout en De Takel uit Oostende. Kras Borgerhout schoot de hoofdvogel af met het theaterproject 'Stad'.

Kras Jeugdwerk Borgerhout is een werking die plaats biedt aan kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar. Door de vrije tijd van deze jongeren in te vullen met groepsgerichte activiteiten, krijgen ze de nodige kansen en aandacht om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Belangrijk is dat er niet enkel over de jongeren beslist wordt, zij beslissen vooral mee. Zij hebben inspraak op de activiteiten die plaatsvinden en kunnen hun mening doen gelden. De kinderen zelf zijn zeer enthousiast over de activiteiten die georganiseerd worden en hun begeleiders. Dat de begeleiders een belangrijke rol spelen in het slagen van Kras Borgerhout, blijkt uit de sterke vrijwilligerskern en organisatie die deze werking kenmerkt.

Theaterproject ‘Stad’

Kras Borgerhout ontving de Ceraprijs voor hun theaterproject dat sinds 2002 jaarlijks georganiseerd wordt. Met het theaterproject ‘Stad’ konden de kinderen hun voorstelling dit jaar op het podium brengen in De Roma. Niet alleen bij het toneelspelen zijn de kinderen betrokken, verschillende creaties en attributen die gebruikt worden tijdens het stuk zijn ook van hun hand. Het project biedt jongeren op deze manier de kans om zichzelf op creatieve wijze te ontplooien.

Meter van de Ceraprijs en senator Marleen Temmerman wijst op het belang van dergelijke projecten waarbij kinderen en jongeren hun stem kunnen laten horen.

Nadia Alliet, coördinatrice van Kras Jeugdwerk Borgerhout, beschouwt de prijs als een erkenning voor hun inzet om jongeren te begeleiden bij hun ontwikkeling op sociaal en creatief vlak. “We hadden niet verwacht dat we de prijs gingen winnen. We dachten dat CAT een grotere kans maakte dus we zijn blij dat wij als winnaar uit de bus kwamen. De prijs motiveert ons om op dezelfde wijze verder te gaan en groeien.”

Ceraprijs

De Ceraprijs werd in het leven geroepen door Cera in samenwerking met Uit de Marge en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Uit de Marge Congres. Uit de Marge is een Vlaams steunpunt voor jeugdwerk. Het doel van dit steunpunt is het ondersteunen van een 120-tal werkingen die via jeugdwerk en jeugdbeleid werken met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Deze werkingen leggen vaak contact met de ouders van de jongeren en hun woonomgeving. De tweede organisatie, Cera, is een coöperatieve financiële groep. De vennoten die actief betrokken zijn bij het Cerabeleid beslissen over de toekenning van steun aan regionale projecten. Op die manier ondersteunt Cera jaarlijks ruim 500 nationale en internationale projecten.

Kras Borgerhout mag zich met de Ceraprijs ‘Jeugdwelzijnswerk van het jaar’ noemen en wint 2.500 euro en een promotiepakket.

© 2011 - StampMedia - Tekst: Anissa Boujdani, Video: Bert Roymans

==

Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 25/11/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 25/11/2011