Het kunstenfestival Calamartes op de Universiteit Antwerpen stond woensdag 14 maart in het teken van senioren. In de spiegeltent werd een RapKlap georganiseerd, een praatmiddag waarbij senioren en studenten samenkomen om over allerlei onderwerpen te praten en ervaringen uit te wisselen.

De Antwerpse studenten nodigden senioren uit nabijgelegen zorgcentra uit op de campus voor een RapKlap. Het principe van RapKlap doet denken aan speeddaten. Studenten en senioren praten over allerlei thema's: mode, sport, liefde, muziek enzovoort. Elk kwartier wisselen de deelnemers van tafel, thema en gesprekspartners.

Bompa in huis

Stan (77) belandde in een zorgcentrum na het overlijden van zijn vrouw. Hij zit aan de tafel waar het onderwerp mode hoort besproken te worden, maar over mode wordt er niet lang gepraat. Stan vindt dat de samenleving tegenwoordig helemaal verkeerd omgaat met senioren. "Ouderen worden samengepropt in zorgcentra, waar ze verzorgd worden als koeien en langzaamaan al hun energie verliezen. Ik vind het de opdracht van de bevolking om zorg te dragen voor de ouderen, in de gezinnen." De studenten aan tafel vinden dat geen slecht idee, maar zien het toch niet allemaal zitten om hun grootouders in huis te halen.

Wiske (67) en Angèle (91) zijn het niet eens met Stan. Zij wonen graag in zorgcentrum Cocoon en zouden niet bij hun kinderen willen inwonen. Angèle: "Een gezin is een geheel, dat wil ik niet verstoren. Ieder moet zijn vrijheid hebben. Mijn kinderen komen genoeg op bezoek."

Leuk initiatief

Aan de muziektafel wordt er over het Sportpaleis gepraat. Florette (65) herinnert zich nog dat daar vroeger geschaatst werd. Jan (67) zag er ooit The Rolling Stones optreden. Manu (87) was vroeger een fervent danser. Nu zit hij in een rolstoel. "Ik kan er echt niet bij hoe snel dat ineens is gegaan. Maar ja, rolstoeldansen kan ook hé."

Alle deelnemers zijn enthousiast over het initiatief. Florette: "Ik vind het heel aangenaam dat de studenten dit organiseren. Het zou vaker moeten gebeuren. Wij mogen toch ook eens iets zeggen hé!" Patrick (23), student Politieke Wetenschappen, werkt vaak met bejaarden. "Ik vind het heel fijn om met ouderen in contact te komen. Ik heb al veel van hen geleerd en ze hebben mijn denken verrijkt. Ouderen krijgen volgens mij te weinig aandacht."

Sexy in de sixties

Annet (21) en Nicolas (22), studenten Communicatiewetenschappen, hebben zich goed geamuseerd op de RapKlap. "'Sexy' vonden wij het leukste gespreksonderwerp. Het viel ons op dat we hierover vaak dezelfde opvattingen hadden als de ouderen. We vonden allemaal dat het schoonheidsideaal in de samenleving sterk achteruit is gegaan. Dingen als plastische chirurgie en anorexia, daar was niemand van ons voorstander van." In de namiddag kwam Nicky Langley optreden in de spiegeltent. Zij bracht liedjes van Doris Day en Anita O'Day.

© 2012 – StampMedia – Katrijn Leemans, video: Dorien Adams, Delphine De Metsenaere


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 15/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 15/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 15/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 15/03/2012