Vandaag is het Werelddag van verzet tegen armoede. Naar aanleiding daarvan leeft onze reporter Miek  (19) een week in armoede. Hij probeert rond te komen met 1,20 euro per dag en houdt daarover een videodagboek bij. Donderdag, uitgerekend op Wereldvoedseldag, ging hij vuilbakken plunderen. “Ik werd er stil van.”

De 19-jarige Miek Thieren leeft deze week van 1,20 euro per dag. De student, die de opleiding Film-TV-video volgt aan NARAFI en op kot zit in Antwerpen, doet dit naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede, nu vrijdag. Miek houdt dagelijks een videodagboek bij van zijn ervaringen.

Miek heeft vooral moeite met zijn hongergevoel. Hij heeft al enige zaken uit de kotfrigo ontvreemd, maar kreeg ook een tip over een supermarkt in Borgerhout die ’s ochtends de vuilbakken buitenzet. Uitgerekend op Wereldvoedseldag ging Miek zoeken in afvalcontainers. Hij merkte op dat hij niet de enige was. “Het besef dat dat voor hen een dagelijkse realiteit is, overvalt me.”

Voedselverspilling

Op 40 kilometer van Borgerhout, in Brussel, stelde 11.11.11 gisteren haar jaarlijkse campagne voor. Ze focust op voedselverspilling. “Nog steeds 1 op 9 mensen heeft dagelijks en structureel honger, nog eens 2 miljard anderen slagen er slechts met moeite in de hoogstnoodzakelijke calorieën op te eten. Nochtans is er voldoende voedsel op de wereld: we produceren 1,5 keer wat we nodig hebben. Dat voedsel geraakt echter niet altijd bij de juiste mensen. We speculeren er mee, stoppen het als brandstof in onze tank, maken er veevoeder van”, stelt de organisatie in een persbericht.

11.11.11 vindt dat er dringend een beleid moet komen dat de verspilling tegen gaat. Daarom trekken vele vrijwilligersgroepen dit weekend 17, 18 en 19 oktober de straat op tijdens het politieke actieweekend van 11.11.11. Via de ‘Sorry Is Niet Genoeg’-app wordt aan zoveel mogelijk mensen gevraagd om de campagne te ondersteunen door de boodschap: “Sorry Is Niet Genoeg” in te spreken. “Al deze filmpjes komen op de website terecht en in december trekken we hiermee naar de ministers om een krachtdadig beleid te eisen tegen voedselverspilling”, besluit de ngo voor ontwikkelingssamenwerking.

© 2014 – StampMedia – video: Miek Thieren




Dit artikel werd gepubliceerd op Jongerenplaneet.be op 18/10/2014