Het cultureel ontmoetingscentrum coStA, in het hartje van Antwerpen, was dit weekend jarig. Het bestaat al 20 jaar. Veel lokale verenigingen, fervente acteurs, muziekgroepen uit de wijk Sint-Andries hielden een pittoreske rommelmarkt. Daarnaast was een schattige bus met dromen betrokken bij het evenement, samen goed voor een leuke, zonnige dag.

Sinds 1994 dompelt het cultureel centrum coStA zijn wijk, Sint-Andries, onder in een bad van cultuur. Kristof Wouters, de directeur van coStA merkt dat het centrum wel uniek is. Er schuilt dan ook een mooie ontstaansverhaal achter: “Het centrum was lange tijd het gebouw van de stadsregering van Antwerpen. Toen die verhuisde, werd het als een buurtcentrum voor Sint-Andries benut. De mensen en verenigingen van deze buurt wilden iets samen organiseren.  Na verloop van tijd is het meer en meer tot een cultureel centrum omgetoverd.”

Vinger aan de pols

Volgens Wouters is coStA zowel sociaal laagdrempellig, met wat goedkopere prijzen, als kwalitatief in zijn culturele aanbod van theater, muziek, dans en workshops. “Dat maakt ons speciaal in vergelijking met gelijkaardige organisaties. Daar moeten we blijven op inzetten,” zegt de jonge directeur. “Wij zijn zeer blij met onze omzet en het aantal nieuwe bezoekers die ons toevallig leren kennen en die het hier daarna een toffe ontmoetingsplek vinden, en zich afvragen hoe het komt dat ze coStA nog niet kenden.”

Vaak merkt Wouters dat er veel grote schouwburgen met dure tickets zijn, die mensen afschrikken en ze dus van het pad van cultuur afwijken. “We moeten proberen zo veel mogelijk in de breedte te programmeren, om veel mensen te bereiken en iedereen wat wils aan te bieden. Dat betekent dus voornamelijk de vinger aan de pols houden van wat leeft hier in de buurt en daarop inspelen. Dat is de rode draad van coStA.”

"Kom naar ons toe"

CoStA vindt volgens Wouters een mooie evenwicht tussen de echte ontstaansreden van het centrum, voor en door de mensen en verenigingen hier in de buurt, en het professionele karakter dat erin zit. “We zijn altijd voor Sint-Andries en door Sint-Andries”, stelt hij.

De directuer ziet de toekomst van coStA als het culturele centrum van de wijk en de stad. “Iedereen die ofwel een vraag heeft, iets wilt organiseren of gewoon een boek wilt lezen, mag gewoon spontaan naar coStA komen met zijn vraag. Wij zijn echt een soort van balie die mensen kan verderhelpen. Zes op zeven dagen zijn we open, heel de dag door. Mensen kunnen te allen tijde binnenvallen om iets te drinken, hun gazetje te lezen of een babbeltje te doen. Dat is de richting waarnaar we willen doorgroeien”, besluit coStA

Wat belangrijk is voor coStA is dat het cultureel centrum in de wijk nog meer visueel aanwezig is. Bekijk daarom ook onze fotoreportage van het feestweekend op de Sint-Andriesplaats.

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina & Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 26/05/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 26/05/2014