© 4New Moslims

Wie het financieel niet breed heeft of zich eenzaam voelt, kan vandaag het Suikerfeest vieren bij 4New Moslims op het Kiel. “We willen dat we met iedereen samen een leuke Eid Al-Fitr beleven”, zegt ondervoorzitter Pascal Cools.

Eid Al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd, is een van de belangrijkste feestdagen binnen de islam. Het sluit de ramadan af, de vastenperiode die dinsdagavond eindigt. Voor moslims is het een moment van bezinning, dat samen met vrienden en familie wordt gevierd.

Het Suikerfeest start met het Eid-gebed. En bij 4New Moslims, een organisatie op het Kiel, is woensdag iedereen welkom voor dat ochtendgebed om 8.30 uur. “Daarna schuiven we samen aan tafel voor het ontbijt”, zegt Pascal Cools (58) van 4New Moslims. “Gezelligheid en samenzijn, dat is het belangrijkste.”

Bekeerd

4New Moslims op de Sint-Bernardsesteenweg, naast het Kielpark, bestaat al sinds 2014. Pascal Cools richtte de organisatie op met haar man en haar ouders. “Negentien jaar geleden bekeerde ik me tot de islam”, zegt Cools. “We hebben 4New Moslims opgericht om nieuwe bekeerlingen bijeen te brengen. Daar was toen nood aan. Er was niet veel begeleiding voor mensen die zich bekeerd hadden of informatie zochten in hun zoektocht naar de islam. We hebben dan zelf maar een organisatie opgericht om onze broeders en zusters te helpen.”

Voedselpakketten

De organisatie heeft haar eigen voedselbank die voornamelijk aangevuld wordt dankzij giften van de lokale slager, bakker en vrienden en vrijwilligers. Speciaal voor de ramadan maakte 4New Moslims afgelopen maand zo’n tweeduizend voedselpakketten. Die deelde ze uit aan gezinnen en alleenstaanden die het financieel moeilijk hebben. “In zo’n pakket zitten groenten, fruit, dadels, spaghetti, droge voeding, melk en koekjes voor kinderen, iets dat vaak wordt vergeten”, aldus Cools.

“We bereiken niet alleen bekeerlingen”, zegt Cools. “We zetten ons in voor iedereen die het niet breed heeft. Tijdens de ramadan willen we dat iedereen voldoende te eten heeft en een leuke Eid Al-Fitr mag meemaken met kennissen, vrienden en mensen uit de organisatie.”

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Vijf jongeren van StampMedia draaiden in de tweede week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 09/04/2024.

 

vorige volgende