© Facebook Afede

Op zaterdag 21 april 2018 werd in Ukkel het jaarlijkse diner van de vereniging Action Femmes pour le Développement (AFEDE) georganiseerd. Het event zamelt geld in voor acties in Kivu, Oost-Congo.

“In maart 2005 werd het idee  voor AFEDE geboren. Het kwam er na getuigenissen en beelden van geweld tegen vrouwen en meisjes tijdens de conflicten in het oosten van Congo”, vertelt Maddy Tiembe, de coördinator van de vereniging.

Tiembe voerde onder meer strijd voor de erkenning van verkrachting als oorlogswapen in Oost-Congo. “Onze missie: het stoppen van misbruik en onrecht dat vrouwen en meisjes in Kivu ondergaan. We verzetten ons tegen het seksueel geweld waarvan vrouwen in de Democratische Republiek Congo – en elders – slachtoffer zijn. We willen hun waardigheid en integriteit herstellen, maar hen ook zin geven om verder te leven.”

Tiembe zet in op sensibilisering en bewustwording. “Maar we bieden ook slachtofferhulp. We hopen dat de vrouwen die we helpen zelf de ambassadeurs worden van verandering en ontwikkeling in hun gemeenschap of land”, aldus de dame.

Maddy Tiembe woont zelf al 25 jaar in België. Ze werkt aan de Vrije Universiteit Brussel. “Ik zet me al jaren in voor deze thema’s. Ik geloof dat de dingen zullen veranderen. Niet zo snel. Maar stap voor stap moet het lukken.”

Daarom loopt Tiembe met haar collega’s mee met de 20km van Brussel. Daar zal ze fondsen inzamelen voor acties voor vrouwen maar ook kindsoldaten. Tiembe kreeg in 2011 de titel van ‘Vredesvrouw’. Ze schreef mee aan het boek ‘Verkrachting, een wapen van terreur.’

vorige volgende