© Anne Peeters

Onder het motto ‘drukdrukdruk’ gaf de afdeling grafiek van de Bilzerse Kunstkoepel bezoekers dit weekend een exclusief kijkje achter de schermen. Je kon er meedoen aan een workshop monotype, het atelier bezichtigen of je vergapen aan de demonstratie zeefdruk. Op deze manier hoopt organisatie Kunstwerkt grafische kunst opnieuw in de kijker te zetten.

In het atelier van grafiek heerst er een gezellige drukte. Studenten werken er aan hun nieuwste project, terwijl bezoekers hun ogen uitkijken naar de verschillende kunstwerken die hier verspreid liggen. In de voormiddag werd er een workshop georganiseerd waarop je monotype kon leren. Iedereen doet hier zijn uiterste best om mensen warm te krijgen voor grafiek, vooral leraar Stefaan Beeckaert (42).

© Anne Peeters

Beeckaert is al jarenlang gepassioneerd door grafiek, een niet-alledaagse kunstvorm. “Als je het woord kunst hoort, dan denk je onmiddellijk aan tekenen, schilderen en beeldhouwen. Grafiek komt vaak op de allerlaatste plaats, omdat er zoveel ingewikkelde techniek bij komt kijken. Dat is jammer, want je kan zulke prachtige dingen maken door middel van zeefdruk of etsen”, vertelt de docent.

“Grafiek is overal aanwezig, maar vaak besef je het niet eens”

“Grafiek is overal aanwezig, maar vaak besef je het niet eens”, vervolgt Beeckaert. “Ik durf erom te wedden dat bijna iedereen wel een gezeefdrukt T-shirt in zijn kast heeft hangen. Op designermeubels wordt ook vaak een ontwerp gedrukt. Zelfs muzikanten laten hun albumhoezen zeefdrukken of etsen. Daarom is deze opendeurdag zo belangrijk. We willen aan het publiek tonen wat we allemaal kunnen en mensen prikkelen om ook eens te komen proberen.”

Afstudeermapjes

Achteraan in het atelier is student Sebastian Vermeulen (37) in de weer met een enorm zeefdrukraam. In een sneltempo drukt hij papier na papier. “Ik ben de mapjes aan het maken waarin de diploma’s van de Kunstkoepel dit jaar worden uitgedeeld. Elke afgestudeerde krijgt er eentje mee naar huis. Het is traditie dat ieder jaar een andere afdeling een tekening ontwerpt om de cover te sieren. Vorig jaar waren de leerlingen van schilderkunst aan de beurt, dit jaar kreeg de afdeling grafiek die verantwoordelijkheid.”

Leraar Stefaan Beeckaert hoefde niet lang na te denken over het ontwerp. “Sebastian toonde mij zijn werk en Ik was onmiddellijk verkocht. Deze afbeelding moest op de mapjes staan, er was geen twijfel over.” Leerling Sebastian blijft er bescheiden onder. “Ik volg nog maar één jaar les aan de kunstacademie. Dat ik nu al de kans krijg om mijn werk te tonen op deze manier, vind ik een enorme eer.”

De andere studenten laten in het atelier hun werk zien aan nieuwsgierige bezoekers. In een gigantisch rek liggen tientallen etsen te drogen. Je ziet er prachtig gekleurde insecten, ingewikkelde zwart-witpatronen en abstracte vormen. Op enkele vierkante meters kan je urenlang rondkijken. 

Het opendeurweekend Drukdrukdruk is een initiatief van Kunstwerkt, een organisatie die volledig draait rond beeldende kunstenaars. Het doel is om grafiek in al haar veelzijdigheid te tonen en te vieren.

Volgens Beeckaert is het weekend alvast geslaagd. “De dagen zijn beter verlopen dan ik had durven hopen. Tientallen mensen hebben meegedaan aan de workshops of kwamen zomaar eens een kijkje nemen. Enkele bezoekers hebben ook al serieuze interesse getoond in onze afdeling. Ik hoop natuurlijk dat ik hen binnenkort in mijn klas kan verwelkomen, maar eigenlijk is het voor mij al voldoende dat ze alles eens gezien hebben.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 07/05/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 07/05/2018

vorige volgende