reacties (0)

Park Spoor Noord in Antwerpen stond zondag 11 september in het teken van urban. Initiatiefnemer Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad toverde het stuk groen om tot een paradijs voor skaters, breakdancers, graffitikunstenaars en rappers. Antwerp Street Kicks benadrukt het belang van urban in de stad.

In november is Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad af. Een korte terugblik op de honderden evenementen onthult een grote belangstelling van de stad voor de urban scene. Hoewel skaters, breakdancers, graffitikunstenaars ook hun gading kunnen vinden in andere Belgische steden, is Antwerpen de urban stad bij uitstek. De massale aanwezigheid op Antwerp Street Kicks bevestigde deze stelling.

Uniek in België

Mark Vekemans, de kortgeschoren projectcoördinator bij Jongerenhoofdstad, werkte de voorbije maanden hard aan het project. Als bezieler van het project glundert hij met trots als hij het resultaat ziet: "Antwerp Street Kicks is uniek voor België in de zin dat het graffiti, breakdance en urban sports samenbrengt op één locatie."

De keuze om urban te extrapoleren naar verschillende evenementen en locaties is een bewuste keuze voor Vekemans: "Antwerpen is een diverse stad en op die diversiteit hebben wij ingespeeld. Urban omvat namelijk de interesses van veel jongeren in 't stad."

Met Antwerp Street Kicks is Jongerenhoofdstad niet aan hun proefstuk toe. Eerder dit jaar vond in Antwerpen al het wereldkampioenschap breakdance en skateboarding plaats.

Een park voor iedereen

Ook Jeugdschepen Leen Verbist zakte met haar familie af naar Park Spoor Noord. "Ik kom hier ontzettend graag, omdat er veel verschillende mensen op afkomen. Vorige week heb ik bijvoorbeeld een gezellige barbecue gehouden met een groep Afrikanen."

Antwerp Street Kicks bewijst volgens Verbist dat het jeugdbeleid haar vruchten afwerpt: "Ons jeugdbeleid zet inderdaad in op urban, maar als ik zie hoeveel mensen dit op de been brengt, kan ik zeggen dat het werkt", vertelt ze. Voor de volgende legislatuur hoopt de schepen een volwaardig Urban Centre uit te bouwen: "Als het er komt zal het volledig ingevuld worden door jongeren."

Tourist Lemc

Componist van het Antwerpse straatlied Tourist Lemc mocht zijn liefde voor de stad bezingen op het hiphoppodium. "Het gebeurt niet vaak dat zoveel mensen samenkomen op zo'n evenement, dus Jongerenhoofdstad is in haar opzet geslaagd."

Hoewel de grote opkomst hem tevreden stemde, hield 'den Tourist' er een dubbel gevoel aan over. Als sociaal werker bracht hij zijn jeugd door in deze omgeving en weet hij wat er leeft onder deze jongeren: "De mannen van deze wijken bereik je niet met urban evenementen. Veel van hen zijn gewoon niet geïnteresseerd in zoiets." Toch treft niemand schuld volgens hem: "Het is heel moeilijk om de interesse van deze jongeren aan te wakkeren."

Ondanks de afwezigheid van deze moeilijk bereikbare jongeren vergaapten toch een tienduizend bezoekers zich aan vliegende bromfietsen, slalommende inlineskaters en bliksemsnelle breakdancers. Een nieuw mooi cijfer op het palmares van Jongerenhoofdstad, dat met haar evenementen het voorbije jaar al meer dan een half miljoen zielen kon bekoren.

© 2011 - StampMedia - Tekst: Vincent Buyssens, foto: Alexander Godts.


Dit artikel werd gepubliceerd door AEYC op 13/09/2011


Reacties

Plaats een reactie