Maïté Van Den Bossche (36) wil ouders van kinderen met autisme de Chinese Qigong Sensorische Therapie aanleren. Die therapie vertoont volgens enkele studies onder andere een afname van autistisch gedrag en toename van taalontwikkeling bij de kinderen. Van Den Bossche ziet de ouders als de grootste experts van hun kind(eren) en wil op die relatie inzetten.

Maïté Van Den Bossche is bachelor in het kleuteronderwijs en auticoach. Ze is de oprichter van de jonge onderneming Atlass in Zemst, een praktijk met een divers aanbod aan begeleiding en ondersteuning voor personen met autisme en hun netwerk. Het komende schooljaar wil de experte starten met de opleiding Qigong Sensorische Therapie.

“Een vriendin van vroeger wees me erop dat veel sensorische problemen bij kinderen met autisme verholpen kunnen worden door die techniek”, vertelt Maïté Van Den Bossche. Ze ging zich erin verdiepen en stelde het belang vast van tastzin in de menselijke ontwikkeling en hoe die een beetje ‘verstoord’ is bij veel kinderen met autisme. “Ik werd er emotioneel van, want dat is exact wat ik als moeder ervoer toen mijn zoontje nog erg klein was. Het niet willen ontvangen van knuffels, het niet kunnen troosten, niet kunnen verdragen dat hij aangeraakt of opgetild werd”, vervolgt Van Den Bossche.

Missie

“Moesten deze zintuiglijke moeilijkheden effectief kunnen verbeteren door zo’n therapie dan ben ik er volledig van overtuigd dat het een enorme verandering kan betekenen voor kinderen met autisme”, zegt ze. De aanraking is namelijk het begin van communicatie.
 

De experte streeft ernaar in de toekomst ouders van jonge kinderen met autisme op te leiden en begeleiden bij het geven van de dagelijkse sensorische massage van hun kind. “Door een keer per week met de ouders samen te zitten, kan ik hun optimaal coachen.”

Wetenschappelijk

De therapie is wetenschappelijk onderzocht bij kinderen van zes jaar en jonger. Door het structureel toepassen van deze techniek, ontwikkelt het kind zich beter op verschillende gebieden. “Qigong therapie biedt vele voordelen op sensorisch vlak, maar evengoed op sociaal gebied”, legt Maïté uit. “Ook bij oudere kinderen zijn er positieve bevindingen.”

Oproep

Van Den Bossche zoekt voor haar opleiding nog een gezin met een kind van zes jaar of jonger met de diagnose autisme. “Ik leid de ouders twaalf weken lang op en begeleid hen bij het geven van de dagelijkse sensorische massage van hun kind. Het is belangrijk dat de ouders bereid zijn om elke dag de qigong massage te geven gedurende twaalf weken. Een keer per week zitten we samen om de behandeling op punt te zetten.”

De behandeling start vermoedelijk in september en duurt tot en met november. De kostprijs is gratis. Voor meer informatie kan u contact opnemen met Maïté Van Den Bossche via info [at] atlass.be 

© 2019 – StampMedia – Denise Toebak


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 08/08/2019.

vorige volgende