© Stijn Fabrice de Kisangani

In het weekend van 23 en 24 september vond in Brussel de Drone Champions League plaats. Op de Kunstberg namen verschillende teams het tegen elkaar op met drones die vanop afstand bestuurd worden. Brussel was de derde in een reeks van vijf Europese locaties waar telkens negen teams strijden voor de eindoverwinning. Het is de eerste keer dat dit evenement in ons land plaatsvindt.

Drone racing betekent dat de piloten met robots vliegen tegen een snelheid van 140 kilometer per uur. Ze moeten met behulp van kleine en zeer nauwkeurige joystickbewegingen door poorten en pylonen navigeren. De piloten maken gebruik van virtual reality-brillen om zo de race in real-time vanuit het perspectief van de drone te bekijken. Met de First Person View-bril voelt het voor de racers alsof ze in de cockpit zitten van de drone die ze besturen.

© Stijn Fabrice de Kisangani

Het profiel van de racers varieert in nationaliteit en leeftijd. Zo is er een Engelse racer van amper tien jaar oud. In de competitie zitten ook twee Belgen: de Waalse Vincent en de Vlaamse Victor. Die laatste is zeventien jaar oud, is nu anderhalf jaar bezig met drone racen, en wil in de toekomst voor ingenieur studeren. Zijn liefde voor de sport komt voornamelijk door zijn interesse in games. Na alsmaar meer video’s over drone races op te zoeken op YouTube, ging hij er ook zelf mee aan de slag. Hij bouwde zelf zijn eerste drone racer, deed mee aan een event en was onmiddellijk verkocht.

© Stijn Fabrice de Kisangani

Het meest sensationele van het evenement was de drone race die ’s avonds plaatsvond. Omdat de verschillende teams 40 led-lampjes op hun drones gemonteerd hebben, werd het een enorm kleurrijk luchtspektakel.

 

Deze eerste editie trok een heleboel bezoekers die de drones aan het werk wilden zien. DLC komt waarschijnlijk volgend jaar terug naar deze unieke Brusselse locatie. Wie de teams nog een keer in actie wil zien, zal zich moeten verplaatsen naar Cluj (Roemenië) of Berlijn (Duitsland).

 

Meer foto's vind je hieronder.

vorige volgende