©Hanne Collette

Skaters herkennen is geen moeilijke opdracht. Openbare skateparken worden vergezeld van kleurrijke graffiti. Het gekletter van een board werkt op je hersenen zoals het geluid van je wekker. En ook qua kledingstijl pluk je de skatende personen er in een oogopslag uit. Hoe baggy’er en losser, hoe beter. Maar hoe draagt skaten bij aan de identiteit van degene die een ollie, 180 heelflip of boardslide ‘landt’? Een ding is zeker, skaten is een cultuur waar iedereen de kans krijgt om te groeien. 

Wie wil leren skaten, moet niet bang zijn om zijn voeten op een board te plaatsen. Skaters hebben namelijk sociale helpende handen die elkaar bijstaan om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Dat bevestigt ook Yael Davidovici (14): “Als je graag een nieuwe trick leert, helpen de andere skaters je met oefenen”, zegt ze. Dat skaters elkaar motiveren om hun skatevaardigheden te verbeteren, vindt ook Sofie Van Bouwel (42). Zij gaat geregeld met haar 7-jarig zoontje Sid naar het skatepark. “Het respect voor elkaar is heel groot. Als iemand valt, dan helpen de skaters elkaar. De samenwerking tussen alle leeftijden, genders en nationaliteiten leeft echt”, vertelt ze. “Die samenhorigheid is inderdaad heel belangrijk”, zegt Bas Nijsten (12). “Skaten is echt een sport voor iedereen. Het is uniseks”, lacht hij.

Erkenning voor iedereen

"Wie een trick succesvol landt, wordt ook altijd toegejuicht door de omstaanders. Iedereen verdient die erkenning.”

Die samenhorigheid tussen de skaters gaat ver. Zo filmen ze elkaar om achteraf een compilatievideo te maken of om hun vaardigheden te analyseren. “Wie een trick succesvol landt, wordt ook altijd toegejuicht door de omstaanders. Iedereen verdient die erkenning”, vertelt Matthias Vangompel (15). Dat skaters op zo’n familiaire manier met elkaar omgaan, komt volgens Bert de Roeck (18) ook door de omgeving. “Je bent in een bepaalde omgeving met andere mensen die zeer like-minded zijn. Dat zorgt voor een cosy sfeer waarin je je heel snel op je gemak voelt.” Tomas De Keulenaer (19) treedt Bert hierin bij. “Er heerst geen competitiviteit op het skatepark. Je bent hier omdat je hier wil zijn en wil genieten van de vrijheid die het skaten biedt”, zegt hij.  

Meer doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen

©Kato Zweegers

Ook op vlak van karakter heeft de skatesport een meer dan positieve impact. Zo ontwikkelt elke skater een gezonde portie doorzettingsvermogen. Opgeven? Dat staat niet in het skatewoordenboek. Uren oefenen ze op dezelfde trick totdat die lukt. Letterlijk en figuurlijk vallen en opstaan dus. “Door te skaten, leer je echt wat doorzetten betekent”, vertelt Matthias. Ook Yael is het hiermee eens. “In het begin ben je een beetje bang, maar hoe meer trucjes je doet, hoe meer confident je wordt”, lacht ze. 

Skaten maakt je socialer

Veel skaters merken ook dat ze door te skaten meer buitenkomen. Ze staan socialer in het leven en laten commentaar van anderen sneller links liggen. Roy van der Leeden (15), Nicolas Tyrakowski (15) en Tuur Ver Heyen (13) startten nog maar enkele maanden geleden met skaten, maar merken nu al het effect van hoe hecht skaters aan elkaar hangen. “Doordat iedereen naar je kijkt op een skatepark, ben ik veel zelfverzekerder geworden”, zegt Nicolas. “Het skaten maakt je ook veel socialer. Je praat met iedereen, waardoor je veel nieuwe vrienden krijgt”, gaat Tuur verder.

Roy deelt die mening van zijn vrienden. “Door het skaten ben ik open gebloeid. Als ik bijvoorbeeld iemand onbekend zie, dan durf ik makkelijker te vragen hoe die persoon heet”, zegt hij. Ook Sofie valt het op dat haar zoon socialer is geworden sinds hij skate. “Sid zoekt vaak de andere skaters op. Hij is zeker socialer geworden. Ook de skills en de concentratie die nodig zijn om te skaten dragen bij aan zijn ontwikkeling”, glimlacht ze.   

Escape from reality

"Eigenlijk zijn we een grote
familie."

De skater is dus sociaal en zelfverzekerd. ‘Iedereen gelijk voor de wet’ beschrijft de skatecultuur dan ook het beste. “Eigenlijk zijn we een grote familie”, zegt Bas. Dat de identiteit van skaters nog altijd samenhangt met het beeld van hangjongeren en blowers, vinden ze jammer. Al zijn de skaters wel realistisch. “Er zijn nog altijd skaters die wel aan dat stereotype beeld voldoen, maar de meesten willen alleen hun tricks oefenen en plezier maken. Het negatieve stigma van skaters is dus ergens wel misplaced”, vertelt Bert. Skaten is voor de grote meerderheid dan ook een creatieve uitlaatklep, een escape from reality en een moment om zich te amuseren met vrienden. “Het is inderdaad jammer dat dat negatieve beeld over de skatewereld nog bestaat, maar op het einde van de dag denk ik: you don’t need to care about what other people say”, concludeert Yael.

vorige volgende