© Richard Agyemang

Jaarlijks vertrekken duizenden studenten naar het buitenland om er te studeren of stage te lopen. Onder hen zijn er ook die voor Antwerpen kiezen. Wat vinden zij van de koekenstad en wat zijn hun favoriete plekken?

YRLA (21), Nederland, tweede jaar Orthopedagogie Karel de Grote Hogeschool

© RR

“Als plattelandsmeisje mis ik de natuur het meest. Die leegte vul ik op door te wandelen in de parken en straten van Antwerpen. Ik hou ervan om een boekje te lezen op de Grote Markt. Wat me vooral opvalt aan Belgen is dat ze terughoudend zijn. Als ik nieuwe mensen ontmoet weet ik niet goed hoe ik ze moet begroeten. In Nederland geven we meestal een hand, maar in België durven mensen me wel eens gek aankijken.”

DAVID (20), Oostenrijk, Journalistiek aan AP Hogeschool

© Richard Agyemang

“Per toeval ontdekte ik de koffiebar Coffeelabs, die mijn favoriete plek in Antwerpen werd. Ik hou van de koffie en de gezellige sfeer, en kan er uren slijten. Het enige dat me aan Antwerpen stoort is het openbaar vervoer. Het is duur en het netwerk is beperkt. Vaak moet ik nog een lange afstand te voet afleggen omdat er geen tram of bus op dat traject rijdt. Anderzijds neem ik nu wel vaak de fiets, iets wat ik thuis nooit zou doen.”

CHRISTIAAN (25), Zuid-Afrika, Master Rechten aan de Universiteit Antwerpen

© Richard Agyemang

“Eén van mijn favoriete plekken in Antwerpen is het Eilandje. Ik hou van de uitgestrektheid van de wijk en de combinatie van het water, de boten en de moderne twist van het MAS. Een kleine tegenvaller is het weer. Het kan nu al erg koud worden en dat ben ik in Kaapstad niet gewoon. Maar eigenlijk heb ik niet te klagen. Ik spendeer vijf maanden in het buitenland, dat is al mooi op zich.”

ADRIANO (26), Mexico, Master Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen

© Richard Agyemang

“De diversiteit van Antwerpen trok me meteen aan. Voor mij is dit één van de enige plaatsen waar je het gevoel krijgt dat je in een multiculturele omgeving leeft. Elke hoek van de straat kan een weerspiegeling zijn van een ander deel van de wereld. Dat heeft zijn charmes, maar maakt het ook moeilijk om vastte stellen wat het ‘echte’ Antwerpen nu juist definieert. Een favoriete plaats kiezen is dus moeilijk, maar ik denk dat het MAS dan toch net dat tikkeltje specialer is. De stijl van het gebouw breekt volledig met die van de omringende gebouwen."

"Op vlak van wonen is Antwerpen duur in vergelijking met Latijns-Amerika. Een goed kot vinden was dus niet vanzelfsprekend, ondanks het grote aanbod. Dan is er ook nog het gevaar dat er oplichters zijn die je voor een mooi prijsje lucht verkopen in plaats van een slaapplek. Verhuizen naar en studeren in een vreemd land met een vreemde taal vereist veel administratie, die bijna altijd Nederlandstalig is. De taal vormt vaak een obstakel. Het gebeurt wel eens dat ik papieren teken zonder zeker te weten wat er op staat.”

vorige volgende