© facebook.com/reggaegirlz

Tegen de achtergrond van de protestacties van de gele hesjes vond afgelopen zaterdag in Parijs de loting plaats voor het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk komende zomer. In één van de potten zat het mooie verhaal van het Jamaicaanse vrouwenteam: De Reggae Girlz.

Voor de Belgische Red Flames was het een net-niet-verhaal, maar voor debutant Jamaica was de weg naar het wereldkampioenschap een sprookje. De Reggae Girlz is het eerste Caraïbische team op het toernooi. Om daar te geraken, hebben ze een lange weg moeten afleggen.

© facebook.com/reggaegirlz

Wegens besparingen bij de voetbalfederatie viel in 2010 het doek over de vrouwenvoetbalploeg. Cedella Marley, dochter van en CEO van de Bob Marley Foundation, zette onvermoeibaar haar schouders onder de Reggae Girlz.

Via de Bob Marley Foundation betaalde ze in eerste instantie de nodige reis- en trainingskosten van het team. Dankzij een grootschalige crowdfunding en verdere sponsoring werd het team opnieuw tot leven gewekt in 2014. De lange weg naar de kwalificaties voor het WK van 2019 werd vanaf dan ingezet.

In hun barragewedstrijd in oktober tegen Panama, waar het na reguliere speeltijd 2-2 stond, bleven de Reggae Girlz hun zenuwen vanop de penaltystip de baas. Ze haalden het met 4-2, met een heuse vreugdeuitbarsting tot gevolg. De vliegtuigtickets naar Frankrijk konden geboekt worden; eerst voor de loting en nadien voor het toernooi zelf.

Loting

Geschiedenis hebben ze al geschreven, maar nu bevinden ze zich op het hoogste podium van het vrouwenvoetbal. In groep C krijgen ze het gezelschap van Italië, groepswinnaar van de kwalificatiegroep van de Red Flames, het Brazilië van Marta Da Silva, de grootste aller tijden bij de vrouwen en het Australië van de vlot scorende Samantha Kerr.

 

© FIFA

Topfavoriet en recordhouder (drievoudig wereldkampioen) USA treft een redelijk makkelijke groep met Thailand, Chili en Zweden. Europees kampioen Nederland zit dan weer in de vrij haalbare groep met Kameroen, Nieuw Zeeland en Canada.

Afrikaans kampioen Nigeria zit in een zware groep A met outsider Frankrijk. Met Zuid-Korea en Noorwegen krijgen de Nigerianen nog twee sterke traditieploegen voorgeschoteld. Aziatisch kampioen Japan (verliezende finalist op het vorige WK) zit in de groep met Engeland, dat een Brits onderonsje krijgt met Schotland. Argentinië vervolledigt de groep.

Road to the world cup:

vorige volgende