© Junior Journalist

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens de editie 2022-2023 was het thema ‘#trots, #lokalehelden’. Ségolène Daubresse zit in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode en werd de winnende laureaat in reeks 3: tweede graad secundair onderwijs.

De definitie van mama in de Nederlandse taal is heel erg beperkt: 'Vrouw die één of meer kinderen gekregen heeft.' De mama, zelfstandig naamwoord. (v) moeder, meestal als aanspreekvorm.

Die definitie geeft absoluut niet aan hoe complex MAMA wel is. De definitie zou wat mij betreft helemaal anders moeten luiden. Mijn definitie zou als volgt klinken: 'Uitzonderlijke persoon, die het geluk van haar kinderen boven alles plaatst. Die troost, ook al voelt ze zich droevig. Die het laatste stukje taart aan haar kinderen geeft, ook al lust ze die taart zo graag. Die luistert, ook al is ze zelf moe. Die er altijd is, ook al is ze aan het werken. Die helpt bij de huistaken, ook al heeft ze zelf een job. Die elke ochtend opstaat, ook al is ze ziek. Die zich telkens weer opnieuw zorgen maakt voor haar gezin.'

De Franse taal geeft er, dankzij het toevoegen van de letter -n, een andere dimensie aan. Mama is niet zomaar iemand! In het Frans staat ma-MAN op gelijke voet met alle andere helden zoals Spider-MAN, Super-MAN, Iron-MAN, Bat-MAN en nog vele andere.

Ma-MAN is een superheld met superkrachten. Ma-MAN beheert alles. Niet alleen is ze er telkens voor iedereen, daarenboven is ze CEO en financieel directeur van het gezin. Ze zou Paul Bocuse doen blozen en tegelijk raad kunnen geven aan Freud. Ze is geneesheer, knutselaar, taxi-chauffeur, lerares en tuinman. Ma-MAN heeft een zeer ontwikkeld zesde zintuig. Ze wordt het gewaar wanneer haar kinderen zich niet goed voelen, wanneer er iets niet klopt. Ze slaagt erin de monsters, beesten en boemannen die onder het bed verborgen zitten, tegen te houden. Ze kan zelfs haar kinderen in de diepste ellende troosten.

Ma-MAN slaapt nooit. Ze denkt steeds aan haar kinderen. Ma-MAN moet soms ook zelf huilen, maar ze zorgt ervoor dat de kinderen dat niet zien. Ze schuilt dan eventjes in de badkamer om lekker te wenen en komt er dan weer uit alsof er niets is!

Ma-MAN is mijn vertrouweling, mijn beste vriendin, mijn adviseur. Net zoals een superheld de wereld redt van de slechteriken, redt Ma-MAN mijn wereld en verlost ze me van 'mijn slechteriken'. De dag dat ze me uit het zwembad viste toen we op vakantie waren in het zuiden van Frankrijk, werd ze mijn redder. De dag dat ze het vuur in mijn haar met haar handen doofde, omdat ik te dicht bij een kaars zat, werd ze mijn brandweer-MAN. Als ik op school gepest werd, riep ze de directie, leraren en ouders bij elkaar om als 'advocaat' mijn zaak te verdedigen. Telkens als ze op twee weken tijd een megafeest voor mijn verjaardag organiseert, tovert ze zichzelf plots om in een partyplanner.

Vaak luister ik niet. Haar woorden kunnen mij soms ergeren, want ik snap niet altijd wat ze wilt. Ze verveelt me als ze tien keer dezelfde opmerkingen maakt of dezelfde verhalen vertelt, maar toch maakt ze me uiteindelijk altijd aan het lachen. Mama is en blijft de beste moeder ter wereld!

vorige volgende