Nona Van Braekel (links) te gast bij de hosts Ellen Verwulgen (midden) en Lotte Temmerman. © Jins Verelst

StuBru-gezicht Nona Van Braeckel, Familie-acteur Peter Bulckaen en recent ook actrice Leen Dendievel: afgelopen maanden kwamen al heel wat bekende gezichten langs in de podcast ‘Hoewist Met…?’, die zes Mechelse studenten een half jaar geleden oprichtten. “We willen de vraag ‘Hoe is het met u?’ meer waarde geven.”

Je kent het wel: je loopt een persoon die je kent tegen het lijf en de eerste vraag die gesteld wordt, luidt: ‘Hoe is het?’ Meestal is diegene niet écht benieuwd naar hoe het met je gaat, maar stelt ze die vraag alleen uit beleefdheid. Daar wouden zes (oud-)studenten Media en Entertainment Business uit Mechelen iets aan veranderen.

“Het is een vraag die we allemaal geregeld krijgen, maar nooit echt juist op antwoorden”, zegt Lotte Temmerman, één van de zes initiatiefneemsters. “De vraag oprecht stellen en de persoon ook ruimte geven om te antwoorden is gewoon een heel mooie opener van een eerlijk gesprek.”

Brainstormsessie

Het idee ontstond ruim een half jaar geleden op een brainstormsessie van ZooMedia, een contentplatform voor studenten van de Thomas More Hogeschool in Mechelen. “Op de tafels lagen verschillende thema’s en ik ben naar de tafel over mentale gezondheid gestapt. Pas daar leerden we elkaar kennen en is het idee van de podcast ontstaan”, blikt Temmerman terug. “We stelden ons idee voor aan enkele docenten en ook zij waren meteen enthousiast. Met wat begeleiding en hulp van de docenten werd ons idee enkele weken later ook werkelijkheid.”

“Iemand stuurde dat ze zichzelf helemaal herkende in de gast en heel dankbaar was dat er zo open over moeilijke thema’s gepraat werd” – Lotte Temmerman (podcast ‘Hoewist met…’)

Reacties

Bij het opstarten van een nieuwe podcast is het altijd uitkijken naar de reacties van de luisteraars, maar volgens Lotte Temmerman zijn die heel positief. “Iemand stuurde dat ze zichzelf helemaal herkende in de gast en heel dankbaar was dat er zo open over moeilijke thema’s gepraat werd. Ze liet weten dat ze heel veel aan de podcast heeft gehad”, vertelt ze trots.

Familie-acteur Peter Bulckaen in gesprek met Ellen Verwulgen (midden) en Lotte Temmerman. © Jins Verelst

Ook de aflevering met musical- en tv-actrice Femke Verschueren, die onder meer een rol had in de VTM-telenovelle Lisa, kon op positieve reacties rekenen. “Iemand liet weten dat ze enorm veel steun heeft gehad aan die aflevering, omdat het thema faalangst aan bod kwam en ze zich daar volledig in herkende. Het is heel fijn als je mensen die je niet kent op die manier kunt helpen.”

Erik Van Looy

Bekende gezichten naar een podcaststudio van studenten krijgen, is niet altijd even vanzelfsprekend. “Vaak word je doorverwezen naar het management, dat vervolgens laat weten dat er geen plaats is in hun drukke agenda. Maar we regelen onze gasten onder het motto van één van onze docenten: ‘Erik Van Looy regelt ook niet zomaar al zijn kandidaten voor De Slimste Mens ter Wereld’”, lacht Lotte Temmerman.

Over de toekomst van de podcast is de Thomas More-studente duidelijk. “Er komt sowieso een tweede seizoen, volgend academiejaar”, enthousiasmeert ze. Over de lange termijn van de podcast blijft ze wel nuchter. “Wat er na de studies gebeurt, zien we wel. Momenteel amuseren we ons en dat blijft uiteraard het belangrijkste.”

De podcast ‘Hoewist Met…’ wordt gemaakt door de Thomas More-studenten Jins Verelst, Emma De Decker, Jitse Timmermans, Ellen Verwulgen, Elouise De Bruyn en Lotte Temmerman en kan je beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en ZooMedia.

Beluister hier de podcast 'Hoewist met...'

vorige volgende