Sara Matthieu trekt de Europese lijst voor de partij Groen.

Op 9 juni vinden ook de Europese verkiezingen plaats. Voor het eerst kunnen ook 16-jarigen hun stem uitbrengen voor het Europese parlement. Reporter Naomi Izabela wil de Europese politiek dichter bij jongeren brengen. Dat doet ze door verschillende huidige Europarlementariërs die Europese lijsttrekker zijn voor hun Vlaamse partij te interviewen in het Europees parlement. Vandaag: Sara Matthieu van Groen.

“Groen heeft gevochten voor het stemrecht voor 16-jarigen”, steekt Sara Matthieu meteen van wal. Groen wil dan ook vooral beleid voeren voor jongeren op Europees vlak. “We willen een ban op onbetaalde stages”, aldus Matthieu. “Veel jongeren in Europa die stage doen, worden daarvoor niet betaald. Werken voor niets is absurd. Zeker voor jongeren die in een precaire situatie zitten, kunnen daarmee echt in de problemen komen.”

Sara Matthieu: “Mentaal welzijn is ook zeer belangrijk voor jongeren. Op Europees niveau kunnen we niet rechtstreeks beleid uitstippelen in verband met (mentale) gezondheidszorg. Dat wordt op het niveau van de lidstaten bepaald. Wel kunnen we kijken naar Europees beleid over mentaal welzijn op het werk en de arbeidsomstandigheden kritisch onder de loep nemen. Het recht om deconnecteren na het werk, bijvoorbeeld.”

Tot slot blijft Groen de partij voor milieu en klimaat. “Jongeren hebben zich de voorbije jaren uitgesproken op dat vlak”, weet Mathieu. “Er zijn klimaatmarsen en andere acties geweest. Jongeren liggen daar wakker van. Bij Groen weten ze dat wij er ook effectief iets aan willen doen.”

 

Deze reeks interviews werd opgenomen in het Europees parlement. Volgens de regels van het parlement konden alleen huidige Europarlementariërs geïnterviewd worden op de locatie. Nieuwe EU-lijsttrekkers Rudi Kennis (PVDA) en Wouter Beke (CD&V) konden dus niet geïnterviewd worden. Johan Van Overtveldt (N-VA) ging niet in op de vraag voor een interview.


Dit artikel werd gepubliceerd door WAT WAT op 30/05/2024.

vorige volgende