Vanavond zijn Jonathan Jeremiah en Milow de grote sterren op het European Youth Event in Straatsburg. De Franco-Duitse televisiezender ARTE nodigde de twee artiesten uit om de vijfduizend jongeren na een dag vol debatten en workshops muzikaal te verwennen. Wij spraken hen na de soundcheck.

Jonathan Jeremiah en Milow gaan deze avond in een uitzending van de televisiezender ARTE de clash met enkele klassieke artiesten aan. De twee popsterren maken met hun bekendste nummers de vijfduizend jongeren van het European Youth Event warm voor een lange concertavond op het terrein naast het Europees Parlement in Straatsburg.

"Ik vind het hele evenement een schitterende kans voor jongeren om hun mening te laten horen. Mocht er in mijn jeugd zoiets georganiseerd worden, dan was ik er ook graag bij geweest", opent Milow die zelf een diploma internationale betrekkingen op zak heeft. "Op mijn achttiende heb ik dankzij AFS (een internationale uitwisselingsorganisatie, red.) wel een jaar lang in de Verenigde Staten kunnen leven. Daarnaast ben ik de afgelopen vijf jaar door heel Europa gereisd. Die ervaringen waren stuk voor stuk erg positief."

Jonathan Jeremiah: "Eigenlijk interesseert de Europese politiek me niet"

Eind 2012 was de Leuvense artiest erbij, toen de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mocht nemen. "Dat was geen toeval: ik ben absoluut pro-Europees." Vanavond speelt hij niet alleen een aantal nieuwe nummers, maar ook zijn hit 'The Kingdom'. "ARTE heeft me gevraagd die song te brengen, omdat ze de tekst ervan aan onze wereldrecordpoging regering vormen willen linken. Over een paar weken wordt die thematiek jammer genoeg weer bijzonder actueel."

Na een aantal opnames in Duitsland en een week Italië keert de Leuvense artiest naar België terug, waar hij de festivalzomer inzet. Daar loopt hij Jonathan Jeremiah misschien opnieuw tegen het lijf. "Ik kijk ernaar uit om vanavond al samen met Milow op het podium te staan. Ik ben hem al tijdens enkele concerten tegenkomen, maar heb nog nooit de gelegenheid had hem aan te spreken. Hopelijk kunnen we vanavond eens enkele woorden uitwisselen, want ik ben een grote fan van zijn muziek."

Eind september lanceert Jeremiah zijn nieuwe album. De Europese verkiezingen waren de afgelopen maanden het laatste van zijn zorgen. "Eigenlijk interesseert de Europese politiek me niet", bekent de Britse artiest. "De situatie in de Verenigde Staten is veel boeiender. Of ik een mening over Europa heb? Die spaar ik op voor na de show." Jonathan Jeremiah zal na de zomer trouwens een week lang in België vertoeven om langs enkele platenzaken te gaan.

© 2014 – Deredactie.be ism StampMedia – Laurens Soenen & Linde De Ceuster


Dit artikel werd eerst gepubliceerd door Deredactie.be op 10/05/2014