Een eeuw geleden liet kunstenaar Rik Wouters het leven. Hij werd vooral geïnspireerd door zijn muze en vrouw Nel. Als kunstenaar staat hij vooral bekend om zijn huiselijke taferelen: simpel, intiem en herkenbaar. 

Zijn werk is tot op de dag van vandaag nog heel aanwezig, want hij inspireerde vele hedendaagse mode ontwerpers. Het ModeMuseum in Antwerpen vereeuwigde zijn werk in een nieuwe expo, in samenwerking met Belgische designers. De intieme sfeer van geborgenheid tussen hem en zijn vrouw Nel vormt het uitgangspunt voor deze tentoonstelling.

Rik Wouters © Tara Boutaleb

De werken van Wouters zijn meer dan schilderijen. Ze hebben ook een boodschap en vertegenwoordigen onder meer de kleine dingen des leven, een intieme huiselijke sfeer en authenticiteit.

Fauvisme

Curator Karen Van Godstenhoven reist samen met ons door het leven van Wouters. Hij werd in 1882 geboren in Mechelen en studeerde aan de Academie in Brussel waar hij zijn vrouw Nel leerde kennen.

Rik Wouters © Tara Boutaleb

Nadien zal ze terugkeren in de schilderijen van Wouters, meestal met een lang kleed met rode streepjes. Door zijn keuze voor felle kleuren behoort de schilder tot het fauvisme: een stroming afkomstig van het expressionisme dat zich kenmerkt aan zijn felle kleuren.

Inspiratie voor mode

“Naast het schilderij Lezende Vrouw staat een jurk van Christian Wijnants”, legt Karen Van Godtsenhoven uit. “De ontwerper was zo geïnspireerd door het schilderij dat hij een gelijkaardig kleed ontwierp. Wie fan is van het kleed van Wijnants kan het kleed zelf maken aan de hand van een patroon en bijhorende stof die binnenkort te koop zijn bij La Maison Victor.”

De stijl van Wouters is terug te vinden bij verschillende Belgische modeontwerpers. Wouden en bomen vormden zowel voor Wouters een bron van inspiratie - bijvoorbeeld in het schilderij Het Ravijn A - als voor Veronique Branquinho die takken verwerkte in haar collectie. Beiden staan naast elkaar in het modemuseum aangezien ze duidelijk gebruik maken van langen lijnen en geïnspireerd werden door de natuur. “Wat Wouters typeert is het huiselijke aspect en de rust die de schilder vertolkt in zijn werken”, aldus Van Godstenhoven.

Rik Wouters © Tara Boutaleb

Zo maakte Dries Van Noten een collectie geïnspireerd op Tulpen van Wouters. Het gold als reactie op de evolutie van afhankelijke modeontwerpers die opgekocht worden door grote luxebedrijven zoals Louis Vuitton”, legt Van Godstenhoven uit.

Daarnaast bracht het Modemuseum grote Belgische ontwerpers samen waarvan de keuze van patronen, vormen, kleuren enzovoort kunnen gelinkt worden aan het werk van Wouters. Martin Margiella, bijvoorbeeld, ontwierp een jas in de vorm van een deken. Het lijkt op een portret waar Nel gewikkeld is in een deken. Ook de ontwerpen van Dirk Van Saene en Marina Yee kunnen aansluiten bij de oeuvres van Wouters.

Wie graag meer Belgische ontwerpers in harmonie met de werken van Rik Wouters wil zien, kan nog tot 26.02.17 Rik Wouters & het huiselijke utopia bezoeken. Meer info via de website.

© 2016 – StampMedia – Tara Boutaleb


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 22/09/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/09/2016