© Matininfos.net

Gerard Mulumba is op 15 april overleden aan covid-19. Mulumba is de broer van Etienne Tshisekedi en de oom van Félix Tshisekedi, de huidige president van de DR Congo. Mulumba speelde nog een politieke rol in Congo. Hij werd 82.

In Congolese politieke en religieuze kringen wordt Gerard Mulumba omschreven als een discreet maar ook onaantastbaar figuur in de entourage van de Congolese president Félix Tshisekedi, zijn ‘neefje’. Mulumba stierf in een ziekenhuis in Kinshasa, waar hij voor Covid-19 werd behandeld.

In mei vorig jaar was hij door zijn neef benoemd tot hoofd van het ‘maison civile’ van de president. Mulumba was verantwoordelijk voor de logistiek van de privé-residenties en -sites van de president. Daarnaast stond hij ook aan het hoofd van het secretariaat van Tshisekedi en de presidentiële medische dienst.

België

Gerard Mulumba studeerde af in de theologie. Als jongeman die zich "geroepen voelde om God te dienen" werd hij in 1967 tot priester gewijd. Hij vertrok naar België, waar hij sociologie studeerde aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. Over die Belgische periode verklaarde Mulumba later in Jeune Afrique: “Ik ben zo snel als ik kon teruggegaan naar Congo. Ik zou geen week te lang in dat koude land gebleven zijn.”

Wanneer zijn broer Étienne Tshisekedi het Congolese eenpartijstelsel uitdaagt en in 1982 samen met dertien parlementariërs de UDPS opricht, onthult Mulumba dat dat grote problemen creëert voor de hele familie. Zo belandt de schoonzus van Mulumba in België, onder meer met zijn neefje Félix, de huidige president.

Mulumba zelf zal 28 jaar lang bisschop zijn in Mweka, in de provincie Kasai, ver weg van de politieke onrust van zijn broer, een van de weinigen die inging tegen de dictatuur van Mobutu.

Begrafenis

Gerard Mulumba speelde een belangrijke rol bij de begrafenis van zijn broer, Tshisekedi senior. “Ik slaagde er maar niet in het lichaam te laten repatriëren,” zou hij daar later over vertellen. De regering wilde Tshisekedi helemaal niet laten begraven, wellicht uit vrees voor een opstand van de aanwezige menigte.

Maanden van moeilijke onderhandelingen met het vorige Congolese regime van Joseph Kabila volgden. Etienne Tshisekedi kreeg vorig jaar, mede dankzij Mulumba, uiteindelijk het recht op een staatsbegrafenis.

Nu is de oom van de huidige president zelf overleden. Félix Tshisekedi verliest door het coronavirus niet alleen een belangrijk familielid, maar ook een lid van zijn staf en een belangrijk politiek adviseur.

vorige volgende