Club Brugge-supporters tijdens de bekerfinale tussen Club Brugge en RSC Anderlecht op 4 mei 2025. © Gune Devos

Wat een hoogdag zou moeten zijn voor het Belgisch voetbal draaide uit op een fiasco. Voor en na de bekerfinale tussen Club Brugge en RSC Anderlecht op 4 mei braken er rellen uit. Daarbij raakten tientallen mensen gewond, onder hen ook enkele politiemensen. In totaal werden 63 mensen opgepakt door de Brusselse politie. De vraag rijst: hebben die rellen nog iets te maken met voetbal of wordt voetbal als dekmantel gebruikt?

Twee dagen na de hevige rellen in Molenbeek zijn de sporen van vernieling nog amper zichtbaar. Nog een paar gebarsten ramen en enkele hopen puin, maar de opruimdiensten hebben duidelijk hun werk meer dan goed gedaan. Hoewel de spanning lijkt te zijn gaan liggen, patrouilleren politiecombi’s nog steeds door de wijk.

De bekerfinale tussen Club Brugge en RSC Anderlecht, in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion op de Heizel, werd vooraf al bestempeld als een risicowedstrijd. Ondanks de verhoogde veiligheidsmaatregelen en een sterke politieaanwezigheid, konden gewelddadige incidenten plaatsvonden in de stad niet worden voorkomen.

“Volgens mij waren die supporters hier niet voor de sport” – buurtbewoner Molenbeek

Reeds rond de middag, bij de aankomst van supporters in Brussel, hing er een gespannen sfeer. Aan het Centraal Station moest de politie ingrijpen om confrontaties tussen Brugge en Anderlecht-supporters te voorkomen. Toch kon de politie enkele uren later verschillende incidenten in Molenbeek niet verhinderen. Aanhangers van Club Brugge besloten om, in tegenstelling tot wat de instructies van de veiligheidsmaatregelen waren, geen metro naar het stadion te nemen, maar wel te voet te gaan. Onderweg vielen ze buurtbewoners aan en vernielden ze handelszaken. Zo getuigen ook de buurtbewoners anoniem: “Volgens mij waren die supporters hier niet voor de sport. Ze kwamen hier met slechts één reden: zoveel mogelijk kapot maken.”

Voetbal als dekmantel

Waarom de (zogezegde) Club Brugge-supporters hier passeerden is onduidelijk. Ze moesten namelijk Molenbeek niet doorkruisen onderweg naar het Koning Boudewijnstadion. Sportanalist Evert Winkelmans spreekt duidelijke taal: “In mijn ogen heeft dit niks met voetbal te maken”, vertelt hij in De Afspraak op 5 mei. “Voetbal wordt hier gebruikt als dekmantel voor crimineel gedrag.

De buurtbewoners van Molenbeek delen over het algemeen dezelfde mening. “Ik wil niet alle supporters over dezelfde kam scheren, maar deze amokmakers zou ik geen ‘supporters’ noemen”, klinkt het. “Voetbal kwam voor hen slechts op de tweede plaats, vechten jammer genoeg op de eerste.”

“Ik wil niet alle supporters over dezelfde kam scheren, maar deze amokmakers zou ik geen ‘supporters’ noemen” – buurtbewoner Molenbeek

Zowel de Pro League als Club Brugge veroordelen dit zinloos geweld rond de bekerfinale. De West-Vlaamse voetbalclub schreef in een statement medewerking te verlenen aan de politie bij het identificeren van de betrokkenen. “Voetbal mag in geen enkel geval een dekmantel zijn voor geweld", klinkt het nog. Ook de Pro League wil maatregelen treffen. Zo vertelde Lorin Parys, CEO van de Pro League, dat zij een database zouden willen van alle supporters met een stadionverbod om zo te kunnen controleren of zij in de buurt van het stadion aanwezig zijn. Momenteel is dit niet mogelijk door de GDPR-wetgeving (beheer en beveiliging van persoonlijke gegevens red.).  

Op zondag 18 mei staat er een nieuwe match tussen RSC Anderlecht en Club Brugge op de planning. De burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps, meldde gisteren in een schriftelijk statement dat Club Brugge fans niet welkom zullen zijn in het stadion. De burgemeester heeft zowel aan de politie als aan het bestuur van Anderlecht gevraagd om actief te controleren dat geen enkele club Brugge supporter in de buurt van het Lotto Park kan komen. Club Brugge betreurt de beslissing en hoopt nog in overleg te kunnen gaan met de betrokken instanties. “Dat is iedereen over dezelfde kam scheren. Ik begrijp niet dat de burgemeester zo ver kan gaan, hij heeft gewoon zijn eigen ordediensten niet in de hand”, zegt Frederik Van Eenoo, bestuurslid van de Supportersfederatie van Club Brugge, in Het Laatste Nieuws.

vorige