© Thabo Xulu

Je kan de Arabische liefdeswereld een beetje vergelijken met een dichtgeplakte tajine. Het hete heerlijke stoofpotje barst van verschillende smaken geuren en kleuren, maar het deksel moet op de stoofpot blijven.

Seks is een taboe, dat enkel binnen de veilige wanden van het huwelijk mag plaatsvinden. Het is iets privé, waar niet over gepraat mag worden. Het is niet iets waarmee je elkaar kan gaan verkennen. Als je experimenteel bent, wordt je al snel gezien als té lustig.

Nochtans is er in de geschiedenis van de islamitisch cultuur veel meer openheid te vinden naar liefde en lust. “De Geparfumeerde Tuin”, “de Encyclopedie van Genot” en nog veel meer erotische literatuur komen uit een tijd waar grote Arabische denkers en filosofen nadachten schreven over het Midden-Oosterse bedleven.

Maar stillaan begint de tajine zich te openen. Sinds de Arabische Lente (opstanden, protesten en revoluties in de Arabische wereld die eind 2010 begonnen) beginnen mensen terug te duwen tegen een beleid dat hen onder de duim  houdt. Seks is een van die middelen van onderdrukking, en stillaan wordt er meer vrijheid geëist. Vrouwen beginnen carrière te maken en LGBTQ-activisten protesteren in Irak.

De innerlijke rijkdom die in de tajine zit, wilt eruit.
Als het deksel eenmaal eraf is, kan iedereen van elkaar genieten. Zonder angst, twijfel of vooroordelen.

Wil je zelf eens zo’n lekker Arabisch gerechtje koken?
Bekijk hieronder het filmpje en laat je tong 1001 smaken beleven.

vorige volgende