‘Een Victoriaans drama’, de liveshow van de alom bekende true crime podcast ‘de volksjury’, werd op 23 mei opgevoerd in het Cultuurcentrum in Hasselt. Een zaal vol nieuwsgierige podcastfans keek daarbij uit naar een avond vol spanning, moord en humor. En ze werden niet teleurgesteld: de show bleef trouw aan de sfeer van de podcast, maar dan met een extra komische toets.
De zaalshow van de volksjury, gezien op 23 mei in het Cultuurcentrum in Hasselt: ★★★★★
De afgelopen maanden betraden Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck – het duo achter ‘de volksjury’ podcast – verschillende podia om hun gloednieuwe voorstelling ‘Een Victoriaans drama’ in opvoering te brengen. Daarbij stelden ze een moordzaak voor waarbij het publiek door het moordonderzoek werd geloodst, met als doel de dader te ontmaskeren. Het was een avond vol getuigenissen en speculaties, maar bovenal vol plezier. Waar true crime programma’s immers vaak een grimmige schaduw achterlaten die het moeilijk maakt om de slaap te kunnen vatten, deden de vriendinnen er alles aan om het publiek een ontspannen en genietbare avond te bezorgen. De combinatie van true crime, humor en interactie met de toeschouwers maakte de zaalshow namelijk een spannende en lacherige ervaring.
Een theatrale twist op true crime
Wie vertrouwd is met ‘de volksjury’ weet dat het podcastduo moordzaken bespreekt op een luchtige en informele manier. Ze noemen zichzelf armchair detectives: gepassioneerde true crime liefhebbers die vanuit ‘hunne luie zetel’ misdaad analyseren, niet als professionele speurders, maar als nieuwsgierige outsiders. Die aanpak vertaalde ze dan ook moeiteloos naar de planken.
In ‘Een Victoriaans drama’ nam het duo het publiek mee op sleeptouw naar een ver Victoriaans verleden: 1857 om precies te zijn. In dat jaar liet de arme stakker Arnaud immers het leven ten gevolge van een arsenicumvergiftiging. Zijn mysterieuze dood werd op theatrale wijze gereconstrueerd op het podium om de dader te achterhalen. De show combineerde daarbij toneel en humor met waargebeurde misdaad en bracht zo een typische volksjury-case tot leven. Om het publiek helemaal in de Victoriaanse wereld onder te dompelen, doken Laure en Silke in kostuum en speelden ze uiteenlopende rollen. Daarbij kropen ze vooral in de huid van rechercheurs Meneer Bernard (Silke Vandenbroeck) en John (Laura Scheerlinck) die destijds aan het hoofd van het moordonderzoek stonden. Stap voor stap loodsten ze het publiek door de zaak: van het bezoeken van de plaats delict en het uitvoeren van een autopsie bij de overledene, tot het overhoren van getuigen.
De decorstukken, kostuumwissels en interactie met het publiek, gaven je het gevoel dat je deel was van iets intiems, alsof je werd meegenomen in een gezellig onderonsje tussen twee hartsvriendinnen
Van crime scene naar comedy scene
Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck waren perfect op elkaar afgestemd en brachten ‘Een Victoriaans drama’ alsof ze nooit iets anders gedaan hebben in hun leven: met de nodige dosis grappen, speculaties en acteerwerk. Hun passie voor true crime, gecombineerd met hun speelsheid en flair op het podium, leverde dan ook een indrukwekkende show op. De decorstukken, kostuumwissels en interactie met het publiek, gaven je het gevoel dat je deel was van iets intiems, alsof je werd meegenomen in een gezellig onderonsje tussen twee hartsvriendinnen.
Een van de leukste vondsten was ‘Graafje’: een microfoon verstopt in een zachte, pluchen kubus, die door het publiek werd gegooid. Zo kreeg iedereen die wilde de kans om een verdachte te noemen of een theorie te delen. Dat zorgde voor verrassende hypotheses en onverwachte wendingen in het verhaal.
Op muzikaal vlak zaten er grappige knipogen in de show en het viel op hoe vlot populaire muziek werd omgetoverd tot Victoriaanse sprookjesversies als een extra leuke toevoeging. Zo kreeg het publiek ‘Toxic’ van Britney Spears te horen in een nieuw jasje tijdens de aankondiging van de vergiftiging, en was ‘Gimme Gimme Gimme A Man After Midnight’ van ABBA een geestige keuze bij het speculeren over een affaire tussen slachtoffer en verdachte.