© Torange_biz

“Ik ben nooit echt onzeker geweest over mijn lippen, maar ik wou gewoon even mooi zijn”, vertelt de 18-jarige J.H. Zo zijn er steeds meer jongeren die door middel van botox of fillers het schoonheidsideaal willen bereiken. Maar daar zijn volgens plastisch chirurgen ook gevaren aan verbonden.

Kristoff Verdonck, plastisch chirurg van Belgian Beauty Clinic in Diest, begint met een waarschuwing: “Er zijn altijd risico”s verbonden aan inspuitingen. Als je een injectie ingespoten krijgt, kan je altijd een infectie krijgen of een bloeding. Botox is een redelijk veilige injectie, maar kan esthetisch tegenvallen. Zo kunnen er rimpels overblijven. Fillers daarentegen kunnen heel gevaarlijk zijn. Als je zo’n filler in een bloedvat spuit, kan de patiënt blind worden.”

Door programma’s zoals Temptation Island of Ex on the beach krijgen veel jongeren het idee dat botox vanzelfsprekend is. De deelnemers krijgen na de opnames vaak gratis fillers aangeboden en die cadeautjes delen ze maar al te graag met hun volgers en fans. Jonge meisjes die op tv of sociale media alleen dat schoonheidsideaal zien, zijn sneller geneigd om de stap zelf te zetten. Verdonck bevestigt: “Beïnvloeding door programma”s zoals Ex on the Beach en Temptation Island is zeker mogelijk. Al hebben de mensen die bij ons komen, zich meestal goed voorbereid en ingelezen in wat de behandeling juist inhoudt.”

J.H heeft op haar achtiende fillers in haar lippen laten spuiten. “Ik zag al die mooie meisjes op tv en Instagram. Ik ben nooit echt onzeker geweest over mijn lippen maar ik wou gewoon even mooi zijn. Ik kijk zeker tien keer per dag op Instagram. Telkens werd ik geconfronteerd met foto’s van gewone meisjes met het perfecte lichaam. Toen heb ik de knoop doorgehakt en ben naar een plastische chirurg gestapt.”

Schoonheidsideaal door de jaren heen

In de jaren negentig droomde elke vrouw van een zandloperfiguur zoals Pamela Anderson. Daarna werd zij vervangen door de ultradunne Kate Moss. Nu is Instagramcoryfee Kylie Jenner een echt icoon. Grote borsten, smalle taille en dikke billen horen bij het ideaalbeeld anno 2019. Jenner deelt elke dag, een al dan niet bewerkte, foto van haar volle lippen of afgetrainde figuur. Haar volgers, meestal jonge meisjes, dromen ervan om er net zo uit te zien.

Vroeger was plastische chirurgie iets voor bekende mensen, maar dat is al lang niet meer zo. Mensen laten zich beïnvloeden door wat ze zien op tv.  Fillers en botox zijn de populairste ingrepen. Nu iedereen voor een betaalbare prijs aan zijn of haar uiterlijk kan laten sleutelen, doen artsen de alarmbel rinkelen. Ingrepen zijn namelijk niet zonder gevaar. Zonder medische opvolging kunnen complicaties optreden.

Gevaren

Ook J.H heeft complicaties meegemaakt. “Mijn lippen zagen er in het begin heel onnatuurlijk uit. De dag erna was mijn bovenlip bijzonder dik, dus ben ik direct naar de dokter gegaan. Hij vertelde me dat ik een infectie had gekregen die  ze uit mijn lippen gingen snijden. Ik heb toen mijn lesje wel geleerd, al vind ik volle lippen nog steeds mooi. Misschien doe ik het ooit nog eens, maar dan ga ik er toch langer over nadenken.”

Eerder waren ook de zogenaamde Botoxfeestjes al te zien in het Vijf-programma Monacovrouwen en enkele weken geleden wijdde het reportagemagazine Pano er nog een aflevering aan. Champagne, muziek en hapjes gecombineerd met botox of fillers. Van een gediplomeerde arts is meestal geen sprake. Artsen willen daarom waarschuwen voor deze gevaarlijke trend die een cosmetische ingreep wel érg laagdrempelig maakt. Op websites zoals farmaline kan je zelfs filler-pennen en serums kopen. Die zouden de lippen verzorgen en voller maken en dat voor minder dan twintig euro.

Televisieprogramma’s en sociale media spelen een grote rol in de leefwereld van jongeren. Zo aanwezig de  foto’s van jonge meisjes met volle lippen, zo afwezig zijn de gevolgen en mislukkingen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/12/2019

vorige volgende