In Hingene was er afgelopen weekend de slotceremonie van het programma Youth At Risk (YAR) Vlaanderen.
De organisatie zet zich in om jongeren met een dossier bij de jeugdrechtbank weer op het rechte pad te krijgen.
”Ik heb geleerd dat je nooit mag opgeven. Nooit.”

YAR Vlaanderen is een programma voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar met problemen op verschillende levensdomeinen. Vaak hebben ze een dossier bij de jeugdrechtbank. 
Bij YAR krijgen die jongeren de kans om hun leven terug op de rails te krijgen met als doel hen te laten ondervinden dat zij zelf verantwoordelijk zij voor de keuzes die ze maken.


Vrijwilligers als vertrouwenspersoon

Bij aankomst op de slotceremonie in Hingene wordt meteen duidelijk dat YAR Vlaanderen een heel close team heeft gekneed. Een hecht team van vrijwilligers, coaches en tal van andere personen die het YAR programma mogelijk maken. De jongeren rondden op deze avond hun elf maanden durende traject af met een publieke getuigenis over wat YAR Vlaanderen voor hen betekende, over hun ervaringen, realisaties en gevoelens.

Wat YAR Vlaanderen zo uniek maakt is dat de jongeren begeleid worden door zowel vrijwilligers als professionals. Iedere jongere krijgt een vrijwillige coach toegewezen. Die zal zijn of haar vertrouwenspersoon worden tot en met het einde van het traject. Dat is lang niet altijd even evident.

“Ik ben niet echt iemand die graag over zijn emoties praat”, vertelt een 16-jarige jongen. “Aan mijn coach moest ik toevertrouwen wat er gebeurd is in het verleden, mijn gevoelens uiten...” Zijn coach vult aan: “Dat is voor niemand gemakkelijk. Maar kijk waar we nu zijn aanbeland!” Ze glimlachen.

Heel wat waterkes doorzwommen”

Zonder de vrijwilligers zou het programma niet mogelijk zijn. 
Zij werden afgelopen zaterdag op de slotceremonie dan ook in de bloemetjes gezet voor de tijd en moeite die ze in de jongeren steken. “Het is een uitdaging, maar dat weet je: het zijn jongeren die al heel wat waterkes doorzwommen hebben. Die kan je gewoon niet aan hun lot overlaten - je moét die helpen”, vertelt een van de coaches ons. “Als mens haal je daar ook veel voldoening uit. Het is een boeiend traject.”

Beeld en woord wisselden elkaar af tijdens de slotceremonie. Het publiek kreeg dankzij filmpjes een blik op de wereld van de jongeren gedurende hun zware traject. Ze vertelden over hun doelstellingen die ze elf maanden geleden hadden gesteld, over hun niet al te rooskleurige verleden en over hun ervaringen.

Na elk videofragment kwamen er vier jongeren met hun coach op het podium. Zij kregen dan de kans om te praten over waar ze voor het programma stonden en waar ze nu staan “Mijn doelen waren: een leercontract, een betere relatie met mijn mama en zelfstandig wonen. Ik werk nu deeltijds, woon bij mijn oom… Ik heb dat zelf gerealiseerd. Je mag nooit opgeven. Nooit”, vertelt een van de jongeren ons.

Veranderd

De jongeren brachten ook een dankwoord uit aan iedereen die hen geholpen heeft gedurende het programma.
Zij kregen een symbolisch geschenkje van hun coach, van een spiegel tot een puzzel. De jongeren hebben stuk voor stuk een zwaar traject afgelegd, maar zijn dankzij YAR Vlaanderen positief geëvolueerd: “Ik heb mijn leven helemaal anders aangepakt. Ik ben niet langer krapuul op school en op straat, ik spijbel ook niet meer. Ik ben veranderd.”

De coach glimlacht: “Ik ben verschoten van de impact van de coaching. Ondanks alle dieptepunten waardoor de jongeren gaan, komt het uiteindelijk echt wel goed. Het werkt, dit programma.”

YAR Vlaanderen is steeds op zoek naar vrijwilligers om de jongeren te coachen. Daarom organiseren ze de komende weken info-avonden in Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel… Meer info op http://www.yarvlaanderen.be

© 2015 – StampMedia – Nathalie Ben Moshe


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/06/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 23/06/2015