Sarah, links op de foto, met enkele kinderen

Sarah Van de Broek (21), studente Lager Onderwijs, helpt al drie jaar vluchtelingen in Kalmthout. “Ik ben bang dat de kinderen tijdens de schoolvakanties hun Nederlands verleren,” zegt de jongedame. Daarom richtte ze Babbelbende op. Ook de komende krokusvakantie gaat ze aan de slag.

De Babbelbende is een project voor anderstalige kinderen van lagereschoolleeftijd. Het doel is om hun Nederlands tijdens de vakanties op peil te houden en bij te schaven. Dat alles gebeurt op een speelse manier. “Bij mij oefenen ze al spelenderwijs hun Nederlands”, zegt Van de Broek. “Ze doen activiteiten en moeten daarbij ‘babbelen’. Vandaar de naam Babbelbende.”

Van den Broek kwam op het idee tijdens een vrijwillige stage bij de basisschool Erasmus Kalmthout. Daar kwam ze voor het eerst met de vluchtelingen in aanraking. Ze merkte hun achterstand al snel op. “Vaak hebben ze maanden in vluchtelingenkampen gezeten en kennen ze amper de taal”, klinkt het. “De kloof met de andere kinderen is immens.”

"Als ik ze op straat tegenkom, zouden ze van hun fiets vallen omdat ze zo hard zwaaien"

Materiële hulp krijgen de meeste vluchtelingen voldoende. Maar dat volstaat niet voor het leer- en integratieproces van de kinderen. Vooral sociaal contact is belangrijk. Dat is dan ook de reden dat Van den Broek op taal inzet.

De twintiger uit Kalmthout draait het project alleen, maar krijgt wel de steun van verschillende organisaties. De combinatie met studeren is zwaar, al denkt Van den Broek nog lang niet aan ophouden.

“Ik investeer veel tijd en moeite in de kinderen, maar krijg er ontzettend veel voor terug”, vertelt Van de Broek, die elke schoolvakantie een twintigtal kindjes begeleidt. “De liefde die ze geven is ongelofelijk. Als ik ze op straat tegenkom, zouden ze van hun fiets vallen omdat ze zo hard aan het zwaaien zijn.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/01/2018

vorige volgende