© Sam Teuwens

Ulbeek bij Wellen is een typisch Limburgs dorp met een prachtige wandelomgeving, een gezellige brasserie en een aantal prachtige bezienswaardigheden. Het is perfect om even tot rust te komen en je helemaal te laten onderdompelen in de Limburgse omgeving, lokale keuken en cultuur.

Ulbeek is omgeven door prachtige natuur om in te wandelen, fietsen of joggen. Er zijn verschillende mountainbike -en wandelroutes waaruit je kan kiezen afhankelijk van hoever je wil wandelen. In het heuvelachtige gebied passeer je bos en plantages met af en toe een kapel of een hoeve.

Gastronomie, kunst en eerlijkheid

We wandelen naar het dorpsplein, waar we links De Bottelarij zien. Een mooi, typisch Haspengouws huis met verschillende troeven. De brasserie serveert typisch Limburgse gerechten bereid met lokale producten. Het huisbier van de Bottelarij,’t Bottelke, wordt in de buurt gebrouwen. In het huis vind je een winkel met streekproducten, waarvan er verschillende in de brasserie geserveerd worden. Er zijn ook regelmatig tentoonstellingen, concerten en theatervoorstellingen die je op de bovenste verdiepingen kan bijwonen.

© Sam Teuwens

‘In De Bottelarij zetten we ons in voor eerlijkheid. Daarom vind je hier enkel streek -of fairtrade producten’, zegt Ann Debock, bestuurder van VZW AKSI. Dat is een organisatie die zich inzet voor gelijke arbeidskansen voor sociale integratie. De vzw is actief op het gebied van huishoudhulp, renovatie van sociale woningen en runt daarnaast ook nog de Bottelarij. 

Overdekte begraafplaats
Tegenover De Bottelarij staat een kerk met een opvallend verhaal. De voormalige Sint-Rochuskerk werd in 2012 de eerste overdekte begraafplaats van Europa. Aan beide kanten is de kerk open gemaakt, de glazen overkapping zorgt voor veel lichtinval. Binnenin staat een eikenhouten beeld van een treurend gezin. Het hout is afkomstig van een in 500 jaar oude eik die in 2011 per ongeluk en zonder vergunning gekapt werd in Wellen. Omdat de gemeente Wellen niet wilde dat het hout zomaar verloren ging, heeft ze gevraagd aan plaatselijke kunstenaar Herman Moermans om er een beeld uit te kappen.
 

 

© Sam Teuwens

Sommige delen van de kerk zijn nog volledig intact. Rechts in beeld ziet u het beeld van Herman Moermans.
De overdekte begraafplaats won in 2012 de Vlaamse Monumentenprijs. Voor de restauratie was de St. Rochuskerk een ruïne. Vandaag heeft het gebouw een gepaste en mooie herbestemming gekregen. Het is niet de eerst keer dat een kerk na een succesvolle renovatie een nieuwe bestemming krijgt. De eeuwenoude Dominicanenkerk in Maastricht werd al in 2006  omgetoverd tot een boekhandel.

De Pattons

Eenmaal uit het centrum botsen we op VZW De Patton Drivers, een club die oude militaire wagens restaureert en evenementen organiseert voor feestdagen als Pinksteren en Wapenstilstand. De club is een van de grootste van België. Hun voertuigen en expertise worden gebruikt voor films en documentaires, ook op internationaal vlak.
 

© Sam Teuwens

De club heeft geen vaste tentoonstellingsruimte heeft, maar elk jaar kun je op Pinksteren de voertuigen bezoeken. Dit jaar kan dat van 26 mei tot en met 28 mei. “Op Pinksteren moet je in Ulbeek zijn, het is een must voor iedereen die interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog of liefhebber is van oldtimers”, aldus Jos Knapen, een GMC Driver van de club. “We maken vrijdag een rondrit waar ook kinderen aan kunnen deelnemen. Daarna hebben we een feest in kaki thema.”

De club verwacht zo’n 240 geallieerde voertuigen van de Tweede Wereldoorlog, uit binnen -en buitenland. Eigenaars zijn altijd bereid om op vragen te antwoorden”, zegt Jos, “Leuke babbels, straffe verhalen, het hoort er allemaal bij. Een evenement om niet te missen!”

vorige volgende