(PIDMAG) De vzw Trekt Uw Plant is een politieke actiegroep in Antwerpen die sinds 2006 ijvert voor het legaliseren van cannabis. Hoofdverantwoordelijke Joep Oomen (51): "Onze onderneming telt ondertussen 270 leden. Dat aantal groeit nog steeds, verspreid over Antwerpen, Brussel, Limburg en de medische sector."

Wat doet de vzw precies?

"Om te beginnen hebben we kweekplantages. Daar mogen onze leden die jaarlijks lidgeld betalen één plantje kweken, wat ze zelf mogen consumeren.
Daarnaast worden we ondersteund met donaties. Met dit geld onderhouden wij onze plantages en organiseren we evenementen zoals debatten, de jaarlijkse cannabis Bevrijdingsdag en workshops voor volwassenen. In de workshops geven we meer uitleg over cannabis, het effect op de gezondheid, de geschiedenis en de cultuur. Er zijn ook workshops over hoe je cannabis verantwoord gebruikt, kweekt en hoe je zelf een organisatie als Trekt Uw Plant kan oprichten."

"Tijdens een van onze initiatieven op een openbaar evenement in Antwerpen zijn we opgepakt. We zijn veroordeeld voor onze activiteiten, maar later vrijgesteld. Een melding van het gerecht liet ons weten dat we op het randje van de illegaliteit balanceerden. Maar uiteindelijk is wat we doen niet strafbaar. Dit is bevestigd door een vertegenwoordiger van het Antwerps parket."

Waarom wilt u cannabis legaliseren?

"Het is vooral een rechtzetting van een enorm misverstand. Op het moment dat het verbod op cannabis werd ingevoerd, gebeurde dit misschien op basis van onwetendheid. Cannabis is een gezond product dat al meer dan duizend jaar wordt gekweekt. Door dit verbod wordt het ten onrechte gecriminaliseerd. Consumenten worden verplicht zich te bevoorraden op de zwarte markt. Hierdoor weten ze niet of ze kwalitatieve cannabis aankopen en lopen het risico bedrogen te worden. Transparantie is het beste verweer tegen corruptie."

Wat zijn volgens u de voordelen van cannabis?

"Cannabis kan gebruikt worden als medicijn. Het helpt de spieren ontspannen, het is goed tegen huidaandoeningen, oogaandoeningen, kanker en ga zo maar verder. Daarnaast kan je ervan genieten en stimuleert het de creativiteit van bijvoorbeeld schrijvers, schilders en musici."

Willen jullie cannabis enkel legaal maken voor meerderjarigen of ook voor minderjarigen?

"Voorlopig willen we het enkel legaliseren voor meerderjarigen. Als dit zou lukken zouden we het ook graag legaliseren voor zestienplussers of zelfs voor kinderen vanaf veertien jaar. Ikzelf ben begonnen op mijn dertiende."

Wat denkt u over de coffeeshops in Nederland?

"Het is een uniek fenomeen. De eerste coffeeshop werd opgericht in 1986. De coffeeshop is uitgedraaid tot een sociaal experiment. Dit alles heeft een positieve invloed op de maatschappij. Na de moord op Theo van Gogh zag je in verscheidene coffeeshops discussies ontstaan tussen jonge Marokkanen en Nederlanders. Dit verliep op een vriendelijke manier. Die reacties hebben zeer interessante inzichten voortgebracht. Als dit in een gewone kroeg was gebeurd, zouden er zeker en vast klappen gevallen zijn. In een coffeeshop wordt op een eerlijke en respectvolle manier over bepaalde dingen gesproken.
Het probleem is dat coffeeshops met één voet in de illegaliteit vertoeven omdat ze niet op legale wijze aan cannabis geraken. Gelukkig worden er duidelijke afspraken gemaakt over prijskwaliteit en controle."

© 2013 – StampMedia - Hanne Vermeulen en Viktor Moermans, foto: Pauline Poelmans
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in PIDMAG, het magazine van StampMedia, Jaargang 2, Nr. 4, p. 4


Dit artikel werd geciteerd door Gazet van Antwerpen op 13/06/2013, p. 24