© Céline Vermeulen

Op 17 augustus stond in Gent de vijfde editie van Vegan Summer Fest op het programma. Het grootste veganistische foodfestival van de Benelux verhuisde van de Art Cube naar Flanders Expo en verwelkomde duizenden bezoekers. Daar was één ding duidelijk: veganisme zit in de lift. Onze reporter Céline Vermeulen ging een kijkje nemen.

Zelf ben ik geen strikte veganist, maar ik heb een grote interesse in gezonde voeding. En dan komt veganisme bijna vanzelfsprekend om de hoek piepen. In 2016 en 2017 bezocht ik het Vegan Summer Fest al eens eerder. In zijn vijfde editie is het festival al uitgegroeid tot het grootste veganistische foodfestival van de Benelux. De voorbije jaren vond het evenement plaats in de Art Cube, maar sinds vorig jaar is het foodfestival verkast naar het grotere Flanders Expo. Het festival is sinds vorig jaar niet meer gratis, maar voor de prijs hoef je het zeker niet te laten: vijf euro in voorverkoop of acht euro aan de deur om een nieuwe veganistische wereld voor je te laten opengaan. 

Iets na de middag kwam ik aan op het festival met een ‘hongerke’, dus ik besloot om al meteen een lekkere vegan lunch uit te kiezen. Na een grondige inspectie van alle foodtrucks op het terrein, koos ik er uiteindelijk voor om mijn middageten te halen bij de Ecotariër, de gezonde en ecologische foodtruck van Romy Van Hoek. Ik koos voor de Mexican Burrito met Chili Sin Carne: een geslaagde keuze, zo bleek al gauw.

De sympathieke jongeman van de Ecotariër die mijn burrito voor me klaarmaakte © Céline Vermeulen

Vervolgens liet ik me meeslepen op ontdekkingstocht langs de vele standjes. Van eten - veel eten - tot verzorgingsproducten, decoratie en zelfs kledij - en dat alles volledig vegan. Natuurlijk kon ik het met dat grote aanbod niet laten om zelf ook enkele dingetjes op de kop te tikken.

De populaire patisseriezaak Peas kon uiteraard niet ontbreken op Vegan Summer Fest © Céline Vermeulen

Naast de vele standjes waren er ook heel wat interessante talks en kookdemo’s, onder andere van de gastronomisch en plantaardige chef Pieter-Jan Lint en de Engelse Gaz Oakley. Ook twee kortfilms passeerden de revue. Ik volgde een deeltje mee van de uiteenzetting over Appeal: een project dat fruitafval wil omtoveren in plantaardig leder.  

Deze workshop vertelt hoe Appeal fruitafval omtovert in plantaardig leder © Céline Vermeulen

Voor zero waste liefhebbers was er ook heel wat te vinden. Ik probeer al enige tijd met zo weinig mogelijk afval door het leven te gaan en heb al heel wat essentiële spullen, die overigens ook allemaal te vinden waren op het Vegan Summer Fest. Maar de tandpasta in een glazen pot van Ben & Anna en het bamboe bestek set van Turtle Green kon ik niet laten liggen.

Foodies halen er zeker hun hartje op: van pizza, pasta en burgers, tot healthy salades en woks tot patisserie en taart. Niet-veganisten hoeven geen vlees, zuivel of ei te missen want het veganistisch aanbod was er om duimen en vingers van af te likken.

Druk druk druk

Het grootste nadeel van het festival - voor de bezoekers dan toch - was de drukte. Uiteraard is het voor de organisatoren super dat het festival zo’n groot succes was, maar soms verliep het snuisteren niet heel aangenaam omdat je vaak moest drummen om te kunnen zien wat een standje precies te bieden had.

Als afsluiter passeerde ik nog een keer langs de Ecotariër foodtruck, waar ik een heerlijke fudge kocht op basis van kokosmelk en pure chocolade. Ook mijn vader, voor wie ik een stuk meebracht en die een echte bourgondiër is, keurde de lekkernij helemaal goed.
 

Na het verlaten van het festival heb ik weer hernieuwde goesting om vaker plantaardig te eten. Ondanks de drukte ben ik volgend jaar dus zeker opnieuw van de partij. The future is vegan!

© Céline Vermeulen

De buit van de dag: twee nut butter balls van Deliciously Ella, een blok mozzarella ‘kaas’ van Violife, tandpasta in een glazen pot van Ben & Anna en een on-the-go bamboe bestek set van Turtle Green

vorige volgende