© Tsane Effiong

De nieuwe jongerenvertegenwoordigers van de VN zijn Flore De Pauw voor Duurzame Ontwikkeling en Lisa Koopman voor Jeugd. Beiden werden in Brussel verkozen om twee jaar lang het mandaat op te nemen.

Flore (23) studeert internationale betrekkingen aan UAntwerpen. Ze begon haar studie voornamelijk uit interesse voor beleidswerk, maar is evengoed geïnteresseerd in ongelijkheid, armoede, sociale uitsluiting en het klimaat. Vertegenwoordigster voor Jeugd Lisa (23) studeert politieke wetenschappen aan de UGent. Vijf jaar lang was ze leidster bij de jeugdbeweging, waar ze heeft leren werken met jongeren. Daar komt naar eigen zeggen haar interesse voor het veld vooral vandaan. Werken met mensen heeft ze altijd interessant gevonden. Maar beleidswerk interesseert haar nog meer. Daar wil ze de stem van de jongeren nog luider laten klinken.

Sterke kandidaten

Hoe zijn jullie hier ingerold? Dit is immers geen beslissing die je van de ene dag op de andere maakt.
Lisa: Ik volgde de jeugdraad van Torhout op sociale media omdat ik daar vaak in de vergaderingen heb gezeten voor de KSA (Katholieke Studenten Actie). Daardoor ben ik uiteindelijk de Vlaamse jeugdraad beginnen te volgen. Opeens zag ik een advertentie op mijn tijdlijn met een oproep voor kandidaten. Ik besloot me in te schrijven. Zonder al te hoge verwachtingen eigenlijk.

Flore: Bij mij verliep het ongeveer op dezelfde manier. Via Facebook volgde ik ook de Vlaamse Jeugdraad. Ik heb grote interesse in armoede, voornamelijk bij kinderen en jongeren. Voor mijn studie heb ik contact gehad met organisaties die werken met maatschappelijk kwetsbare jongeren en heb via mijn stage sociale woonwijken beter leren kennen. Maar ik voelde dat er meer mogelijk was. Er is een hele generatie jongeren die wordt achtergesteld op basis van hun sociaal economische status. Vanuit die verontwaardiging groeide het idee dat ik het belangrijk vind dat we daarover blijven praten. Dit kan niet op achtergrond kan blijven.

Wat ging er door jullie heen toen jullie de uitspraak hoorden?
Lisa:  Het is een dubbel gevoel. Het lijkt nog steeds niet echt. Maar ik denk dat alles wel los loopt eenmaal we er effectief aan beginnen en ons mandaat opnemen. Ik weet nog niet echt wat het allemaal zal inhouden. Maar ik denk dat het goed zal evolueren en dat het een mooi mandaat wordt waar ik tevreden mee zal zijn.

Flore: De andere kandidaten waren heel sterk, zij waren minstens even geschikt. Daarom was het dus een verrassing. De jury legt natuurlijk haar eigen accenten. Maar je zit allemaal toch een beetje op dezelfde lijn. En dan zijn er twee die geluk hebben.

Lisa: Ik zou het tof vinden mochten de andere kandidaten nog verder hun rol spelen in de werkgroepen.

Luide en stille jongeren

Vanaf vandaag vertegenwoordigen jullie de jeugd bij de VN. Hebben jullie al een idee hoe jullie jongeren willen betrekken en willen laten participeren in het debat?
Flore: We moeten zeker enquêtes doen, klassen bezoeken en workshops geven. Anderzijds is het ook zeer belangrijk om naar verschillende verenigingen stappen en actief te zoeken naar jongeren die misschien minder snel gehoord worden. Je kan niet verwachten dat jongeren die enquêtes invullen en je de antwoorden komen brengen. We moeten ook luisteren naar zij die wel luid roepen. De klimaatbetogers, bijvoorbeeld, komen letterlijk op straat, scanderen hun gedachten en laten hun stem horen. We moeten naar hen luisteren, maar evenzeer zoeken naar jongeren die kwetsbaarder zijn en die minder luid roepen.

Lisa: Ik ben het daar volledig mee eens. We moeten naar de wijken stappen en expliciet vragen: “Wat missen jullie en wat kan er beter?”. Zo kunnen we meer informatie krijgen van jongeren die het moeilijker hebben.

Blijft het klimaat een grote rode lijn in jullie beleidsvoering?
Lisa: Ik ga binnenkort met de Franstalige vertegenwoordiger samenzitten om onze specifieke focus vast te leggen. Bij Jeugd is het wat moeilijker om het thema vast te leggen. Het thema klimaat zal ik eerder overlaten aan Flore. Sara, de vorige VN-vertegenwoordigster Jeugd, heeft zich vooral op veiligheid gefocust. Ik denk dat het verstandig is om die lijn door te trekken. Maar ook op circulaire economie zou ik graag verder willen bouwen.

Flore: Wie met duurzame ontwikkeling bezig is, kan het klimaat natuurlijk niet negeren. Voor mij blijft een sociale reflex belangrijk, maar we moeten nu ook echt inzetten op het klimaat. Het is jammer dat er eerst een momentum gecreëerd moest worden, want het is altijd een dringend probleem geweest. Artikel 7bis zou ik graag nog voor de nieuwe federale verkiezingen verankerd zien. (Artikel 7bis is een toevoeging aan artikel 7 van de Grondwet, waarin staat dat de overheden samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid overeenkomstig de doelstellingen, beginselen en modaliteiten uit de bijzondere wet. red.)

Hebben jullie nog advies voor de volgende generatie die ervan droomt om VN-jongerenvertegenwoordiger te worden?
Lisa: Zeker niet denken dat je het niet zal kunnen. Je moet de sprong wagen om iets nieuw te doen. De ervaring op zich is al super interessant. Ik heb veel bijgeleerd, alleen al door mijn deelname.

Flore: Luister zeker naar de jongeren rondom je als je je bijvoorbeeld in een jeugdbeweging engageert. Dat is de beste voorbereiding. Hou je ogen en oren open voor wat de mensen in je omgeving zeggen. En natuurlijk: geloof in jezelf.

vorige volgende