© YouthTime

Van 23 tot 27 november vond het jaarlijkse Global Youth Forum van Youth Time International Movement plaats. Dit jaar was Dubai aan de beurt als gaststad. Tijdens het forum pitchen jongeren een project dat ze willen starten in hun omgeving, en komen diverse experts spreken. “We hopen jongeren niet alleen occasioneel maar altijd kansen te bieden”, legt voorzitter en oprichter van YT Julia Kinash uit.

Het thema van dit jaar was ‘Ethisch ondernemerschap in de tijd van kenniseconomie’ (Ethical Entrepreneurship in the times of a Knowledge-based economy). In Dubai, een stad die een snelle economische groei heeft ondergaan, kwamen zo’n 100 deelnemers samen. Zij konden verschillende manieren ontdekken om als jonge – al dan niet toekomstige – ondernemers onze economie in te treden.

De eerste avond kregen ze de kans om elkaar wat beter te leren kennen. Nadien hadden ze een mooi diner in de tuinen van het beeldige Park Hyatt Hotel. “In Guinea probeer ik me meer bezig te houden met jeugdwerk. Ik vond dit een ideale manier om ideeën te ontwikkelen, om te leren uit ervaringen”, vertelt Ravin Singh, deelnemer uit Guyana.

© YouthTIme

Smart cities

Vroeg in de ochtend startte de tweede dag met een keynote speech van Yousef Khalili, het hoofd van Smart City Consulting in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij had het onder andere over hoe je een ‘smart city’ kan creëren, een stad die met behulp van technologie tot meer efficiëntie leidt. “”We leven in een informatiesamenleving die gebaseerd is op kennis”, legt hij uit. “Individuen zijn de bron en ‘means of production’ van de motor van dit nieuwe soort economie.”

Hij sprak ook over het succes van grote bedrijven zoals Apple en hoe men de correcte positie binnen de kapitalistische samenleving moet nemen. Ten slotte zei hij: “Je moet goed observeren welke capaciteiten mensen in je omgeving hebben.”

Na de koffiepauze sprak Roman Vishnevskiy, aandeelverhandelaar sinds 2006, over cryptogeld en hoe het waanzinnig gemakkelijk is om met virtueel geld je financiën te onderhouden.

Pitchen

In de namiddag kregen projectleiders van diverse achtergronden de kans om hun persoonlijk project aan een jury te pitchen in de hoop de mooie hoofdprijs te winnen. “Elke deelnemer investeert al in de toekomst van de gewonnen projecten, want een groot deel van het bedrag dat ze betalen om hier aanwezig te zijn gaat daarnaartoe”, legt president Julia Kinash uit. “Dit zorgt er tegelijkertijd voor om zeer gefocust te stemmen op het project dat deze prijs verdient.”

Elke projectleider krijgt exact acht minuten de tijd om zijn of haar project en het belang ervan uit te leggen. Daarna is er tijd voor een paar vragen van zowel de jury als de deelnemers. Diezelfde dag stemden we op het project dat we het meest waardevol vonden en werd er gevraagd op uit te leggen waarom.

© YouthTime

Kennis en informatie

Dag drie begon opnieuw met twee interessante keynote sprekers. Een van de mede-organisatoren, Vladimir Yakunin, professor van politieke wetenschappen aan de universiteit van Moskou, bracht het ethisch aspect van personen in een kapitalistische economie naar buiten. Diezelfde dag sprak de Sudanese auteur Allam Ahmed over het technisch aspect van een groeiende economie. “Je moet over globalisatie spreken vanuit je eigen standpunt”, legde hij uit.

In de namiddag kregen de deelnemers de kans om de theorie die ze al meekregen wat meer in vraag te stellen en toe te passen tijdens workshops. Ook was er focus op verschillende manieren waarop men kan ondernemen. “Het goede was: ze raakten verschillende aspecten aan waar je jezelf in terug kon vinden”, vertelt Ravin Singh uit. “Ik heb zeer veel bijgeleerd, misschien zelfs een beetje te veel (lacht).”

The Pitch Hub

Op de laatste dag werden de winnaars van de verschillende prijzen bekend gemaakt tijdens de afsluitingsceremonie. Het project met de meeste stemmen was The Pitch Hub van Ghanese Aurelia Abena Attipoe. Zij won de Youth Time beurs om haar project verder te kunnen realiseren. Haar project is een trainingsprogramma dat 50 jonge Ghanese ondernemers wil helpen door hen vaardigheden en een platform aan te bieden om hun onderneming op te starten.

“Er moet veel werk gebeuren om deze jonge ondernemers op te leiden, hen zelfvertrouwen te geven en hen voldoende vaardigheden aan te leren om investeerder aan te trekken”, legt ze uit. “Jonge mensen moeten diegenen zijn die de nieuwe projecten moeten leiden, in het parlement moeten zitten enzovoort.”

Ze sloot haar speech af met: “Wanneer mijn land vooruit zal gaan, zal Afrika vooruitgaan. En wanneer dat gebeurt, zal de wereld vooruitgaan.”

Opnieuw doen

Later op de dag kregen de deelnemers de unieke kans om op safari te gaan. “Deze ervaring was de beste ooit. Met veel plezier zou ik dit opnieuw en opnieuw doen”, vertelt de 22-jarige Qendrim Behluli uit Kosovo. “Soms kom je problemen niet tegen als je telkens rondom dezelfde mensen bent. Door bij heel diverse mensen te zijn, ontmoet je veel uitdagingen maar leer je ook om ze samen op te lossen.”

Voor meer informatie over de organisatie en hun forums: www.youth-time.org.


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 08/12/2017

vorige volgende