© Alici Bleyswijck en Inne Goetstouwers

Half januari opende in Antwerpen Chocolate Nation in alle stilte de deuren. Het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld ontving sindsdien al zo’n 25.000 bezoekers. Op 27 maart hielden ze hun grote officiële opening. Volgens oprichters Jeroen Jespers en Mickelle Haest, verdient Belgische chocolade het om op een voetstuk geplaatst te worden.

Na ongeveer een jaar verbouwen, opende Chocolate Nation de deuren voor het grote publiek. Tegen alle verwachtingen in bezochten niet alleen Antwerpenaren het museum, maar kwam er ook veel bezoek uit het buitenland. Zo belandde het op de website Tripadvisor in een mum van tijd op de eerste plaats in de lijst van Antwerpse bezienswaardigheden. Tijdens de opening werden in aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever goodiebags uitgedeeld, zorgde een live-band voor muziek en kon je nog meer chocolade proeven dan anders.

© Alici Bleyswijck en Inne Goetstouwers
"Het museum belandde op Tripadvisor in een mum van tijd op de eerste plaats ."

Chocoladen kikker

Chocolate Nation werd opgericht zonder subsidies en dankt zijn bestaan aan privé-investeerders. Het museum werkt met de grote namen in de chocoladewereld, zoals Callebaut, Leonidas, Guylian, maar ook met de kleinere Antwerpse chocolatiers. Voor de grote opening kregen Jespers en Haest een chocoladen kikker cadeau om in het museum tentoon te stellen. Een van de blikvangers is een gigantisch kasteel van chocolade. 27 leerlingen en twee leerkrachten van het PIVA (Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen, nvdr.) werkten zo’n 170 uur aan het werk dat uit 300 kilo chocolade bestaat.

© Alici Bleyswijck en Inne Goetstouwers

Oudste chocoladefabriek

Het museum ligt niet toevallig in Antwerpen. De stad heeft van oudsher een band met chocolade: ze heeft de grootste opslaghaven van cacaobonen ter wereld en bovendien lag de eerste Antwerpse chocoladefabriek van Meurisse, op het Damplein, niet ver van het Astridplein, waar het museum zich nu bevindt. Op de Antwerpse Desguinlei, vind je de middelbare school PIVA, waar de volgende generatie chocolatiers wordt opgeleid. In het straatbeeld van de koekenstad vind je veel chocolatiers, waaronder Neuhaus, Goossens, Del Rey, etc.

"Via dronebeelden zie je hoe de bonen geselecteerd en vervoerd worden naar de Antwerpse haven."

Het volledige verhaal

Er zijn in België nog andere chocolademusea, maar Chocolate Nations is onderscheidt zich door het volledige verhaal van de chocolade te vertellen. Het museum, dat 4.000 m² groot is, met veertien ‘gethematiseerde’ ruimtes. In de eerste zone word je meegesleept door een gedicht over chocolade, terwijl er in een gigantische glazen doos stukje voor stukje een grote pralinedoos verschijnt. In de volgende kamer staat een cacaoboom. Hier krijgt de bezoeker te horen waar en in welke omstandigheden de cacaoboon groeit. Daarna volg je de route naar een grote container waarmee de bonen worden vervoerd. Daar kan je op de grond via dronebeelden op een scherm kijken hoe de bonen geselecteerd en vervoerd worden naar de Antwerpse haven. Daarna kom je in een chocoladefabriek, waar je leert hoe de boon in de machines tot chocolade wordt verwerkt.

Het museum geeft een overzichtelijk beeld van de productie van chocolade, maar toont ook hoe belangrijk chocolade was en is voor België en hoe het ons buitenlands imago bepaalde en nog steeds bepaalt.

© Alici Bleyswijck en Inne Goetstouwers

Geen typisch museum

Chocolate Nation is geen typisch museum. Het is interactief, innovatief en geschikt voor alle leeftijden. Audiogidsen leiden je doorheen het hele museum, waarbij je in sommige zones zelf kan kiezen naar welke verhalen je wil luisteren. Het enige wat je moet doen, is de kleine apparaatjes tegen de muur houden, waarna een verhaal begint.

De eerste ruimte vertelt het verhaal van de cacaoboom tot chocolade. In de volgende ruimtes komt de geschiedenis van de chocolade en de vele Belgische chocolatiers aan bod. Een daarvan is een ode aan de grote chocolade-uitvindingen van België. Zo vind je er naast een grote versie van een Magnum ook een grote praline en een berg van ruby-chocolade. En je hoort er het verhaal van de grote merken als Neuhaus, Guylian, Leonidas en Callebaut. Vervolgens kan je meekijken hoe één van de chocolatiers van Chocolate Nations verse pralines maakt. Het eindresultaat is een heerlijke praline gevuld met hazelnootpraliné en afgewerkt met een snuifje zout.

Box of Belgian chocolates

In één van de laatste ruimtes kun je via een audioguide luisteren naar tal van chocoladeweetjes. Zo kan je je kennis over chocolade testen. Je kan er ook zien hoe de producten uit de shop van het museum gemaakt worden. Voor de jeugd zijn er verschillende selfieboxen. Die bestaan uit een muur met groene planten en een leuke quote over chocolade. Je vindt ook nog andere quotes doorheen het museum, waarvan de bekendste ongetwijfeld die van de film ‘Forrest Gump’ is – de quote werd echter lichtjes aangepast en leest: ‘Life is like a box of Belgian chocolates, you never know what you’re gonna get!’

Fortune egg

In de allerlaatste ruimte vind je tien verschillende chocoladesmaken die je naar hartenlust kunt proeven. In de speciaal ontworpen bakken zit lopende chocolade, waar je een lepeltje kan onder houden. Als je aan de hendel trekt, vult het lepeltje zich met de chocolade. Ook de locatie heeft een impact op het museum. Niet alleen omdat het vlakbij het Centraal Station ligt, maar zeker ook omdat het zich op de hoek van de Chinese Van Wesenbekestraat bevindt. Daarom besloten hebben de chocolatiers van het museum om een ‘fortune egg’ te creëren, een chocoladen ei met binnenin een boodschap - naar analogie met de typisch Chinese ‘fortune cookies’.

© Alici Bleyswijck en Inne Goetstouwers

Dit artikel werd gepubliceerd door apen.be op 19/11/2019

vorige volgende