© Mustafa Körükçü

De 29-jarige Marie Niasse werkt sinds 2016 bij de Antwerpse regionale televisiezender ATV. Ze begon er als videojournaliste en is sinds juli van dit jaar ook nieuwsanker. Een gesprek naar aanleiding van de Wereldtelevisiedag op 21 november.

Wat voor werk deed je voor je bij ATV begon?
Ik was consultant. Dat is iemand die bij bedrijven inspringt op verschillende afdelingen. Je moet de drie landstalen spreken, flexibel en polyvalent zijn en ook nog eens goed kunnen analyseren wat er precies van je gevraagd wordt. Het is een heel uiteenlopende job met enorm veel verschillende functies.

Waar komt je interesse in de media vandaan?
Ik heb dat onbewust van kleins af aan meegekregen. Mijn ouders keken heel graag naar het nieuws: Senegalees nieuws (Marie Niasse heeft Senegalese roots, red.) op RTS, maar ook het Franse nieuws op TF1, en het Belgische op RTL en VRT. Zo merkte ik verschillen op tussen die media. De manier van voice-overs en zaken aankondigen is anders, net als het belang van bepaalde thema’s. Zo is politiek nieuws in Senegal nog altijd de belangrijkste vorm van nieuws. Hier is het heel evenwichtig met politiek, sport, economie, enzovoort.

© Mustafa Körükçü

Hoe was je eerste ervaring als nieuwsanker?
Ik vond het raar, zelfs vandaag nog. Het is heel confronterend om jezelf op televisie te zien. Toen ik voor de eerste keer op tv verscheen, was ik ziek, en daardoor had ik geen tijd om me druk te maken. Iedereen rondom mij was ongelooflijk zenuwachtig terwijl ik gewoon rustig bleef. (lacht) Wat ik het meest vreesde, was dat ik me zou verspreken. Dat is ondertussen al wel een paar keer gebeurd. Als mensen zouden kunnen horen wat er op zo’n moment in mijn hoofd omgaat, dat zou pas goede televisie zijn. (lacht)

Zie je jezelf als een rolmodel voor jongeren met een migratieachtergrond?
Nee. Ik wil jongeren wel inspireren en aanmoedigen, en als iemand een vraag heeft, of hulp nodig heeft, is iedereen altijd welkom. Maar ik zie mezelf niet als rolmodel, nee. Ik maak elke dag nog fouten in mijn reportages en als ik het nieuws lees, vind ik achteraf ook nog wel eens dat ik het anders had moeten aanpakken. Je rolmodel moet je zelf zijn, denk ik. Gewoon wat je zelf wil zijn over vijf of tien jaar, dat zou je rolmodel moeten zijn.

© Mustafa Körükçü

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Zeggen de VRT of de Medialaan je iets?
Ik ben geen planner (lacht), maar ik moet zeggen dat ik heel gelukkig ben hier bij ATV. Ik kom graag naar het werk en dat is het voornaamste. Zolang dat zo is, moet je niet kijken of het gras groener is aan de overkant. Ik ben heel blij met mijn huidige functie, die dus ook niet echt gepland was.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/11/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Deze Week op 15/11/2017

vorige volgende