De MS Hanseatic (©Sebastiaan Peeters)

Het nagelnieuwe luxe-expeditiecruiseschip MS HANSEATIC Inspiration lag maandag 14 oktober voor de eerste keer aangemeerd in Antwerpen. Het schip verwelkomde haar eerste passagiers aan boord en begon haar allereerste officiële cruise richting de zuidpool vanuit de Scheldestad.

MS HANSEATIC Inspiration is het tweede van drie expeditiecruiseschepen die door de Duitse rederij Hapag-Lloyd Cruises besteld werden. Op 11 oktober werd het schip in Hamburg gedoopt door de Nederlandse Laura Dekker, de jongste persoon ooit die alleen rond de wereld heeft gevaren. 

©Sebastiaan Peeters

Allereerste reis

Normaal gezien zou de doop van het schip plaatsgevonden hebben in Antwerpen op 13 oktober maar door het strakke tijdschema was het organisatorisch niet meer mogelijk om dat plan uit te voeren. Daarom werd er gekozen voor de thuishaven van de rederij, namelijk Hamburg. De allereerste reis of ‘Maiden Voyage’ vertrok wel nog altijd vanuit de Scheldestad.

Op dinsdagochtend 15 oktober vertrok het schip met haar 230 passagiers richting Honfleur in Frankrijk om na vijftien dagen aan te komen op Tenerife. Van daaruit zal het schip verder varen naar het zuiden om uiteindelijk aan te komen in Antarctica. Om in die wateren te kunnen varen werd het schip ook voorzien van een versterkte romp. HANSEATIC Inspiration kan, in tegenstelling tot haar zusterschip HANSEATIC Nature, ook door de sluizen van The Great Lakes geraken. Daarvoor werden de brugvleugels van het schip inklapbaar gemaakt.

©Sebastiaan Peeters

Expeditie

Het schip is volledig uitgerust met alles wat je nodig hebt tijdens een expeditiecruise. Op het bovenste dek, achter de schouw, bevinden zich verschillende zodiacs (soort rubberboot, nvdr.) om op plaatsen waar geen haven is toch aan wal te kunnen gaan. Een deel van de zodiacvloot is trouwens ook elektrisch. Verder zijn er kajaks en paddle boards aan boord. Bij elke ‘landing’ met de rubberboten moet iedereen ook verplicht zijn of haar schoenen desinfecteren om geen bacteriën te verspreiden.

©Sebastiaan Peeters

Het interieur van het schip is zeer licht en overal wordt gebruik gemaakt van hout en natuurlijke kleuren. Er bevinden zich in totaal drie restaurants aan boord: het hoofdrestaurant, een tweede in buffetvorm en nog een Aziatisch specialiteitrestaurant. Op verschillende plaatsen in het schip kunnen de passagiers ook bijleren over de gebieden waarin ze vertoeven. Er worden elke dag lezingen gegeven door verschillende experts, maar de passagiers kunnen ook zelf op onderzoek gaan aan de hand van verschillende microscopen die vrij te gebruiken zijn. Uiteraard bevindt er zich ook een zwembad op het bovendek. Toch ligt de focus van de cruise niet op entertainment maar op het beleven van de gebieden die bezocht worden.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 17/10/2019

vorige volgende