© Luka Hardies

Al sinds 1976 dansen de dansers van Volkskunstgroep De Boezeroenen elke week met volle goesting. Of ze nu aan het oefenen zijn in de zaal of het beste van zichzelf geven op een optreden, plezier is nooit ver weg. Bij De Boezeroenen is de sfeer en vriendschap net zo belangrijk als het dansen zelf.

Binnen Kuringen is Volkskunstgroep De Boezeroenen een bekend begrip. Veel inwoners dansen zelf of kennen wel iemand die danst. Bij volksdansen denken veel mensen meteen aan oudere mensen. De Boezeroenen proberen dit stigma te doorbreken en volksdansen tot bij de jongere generaties te brengen.

In 1976 werd Volkskunstgroep De Boezeroenen opgericht door Jos Gerrits. Zijn doel was om de Vlaamse volkskunst in leven te houden en tot bij de jongere generatie te brengen. Bijna 50 jaar later is het voorzitterschap in handen van Monique Aerts. Zij zet nog altijd het doel van Jos Gerrits met succes verder. Dansgroep De Boezeroenen telt meer dan 50 leden die onderverdeeld zijn in groepen per leeftijd. Dansers vanaf de derde kleuterklas tot volwassenen kunnen terecht bij De Boezeroenen.

Folklorefestival

33 jaar lang organiseerden De Boezeroenen hun eigen folklorefestival in de zomer. Dansgroepen van over de hele wereld namen deel en toonden hun prachtige dansen. "Het optreden van Paraguay vond ik heel erg indrukwekkend", vertelt Julia Schols, lid van de Jongdemo en dansleiding van de B’s. "Ze droegen kleurrijke kledij en dansten met vazen op hun hoofd."

© Luka Hardies

In 2017 vond de laatste editie plaats. In 2018 was er wel nog een laatste verkorte versie in de vorm van een folkloreweekend, maar daarna is het praktisch niet meer gelukt om een festival op poten te zetten. De leiding en de leden vinden dit zeer jammer, want een festival is de uitgelezen kans om hun dansen aan een groter publiek te laten zien. Ook zorgde het festival telkens voor een fijne sfeer. Er werden vriendschappen gesloten tot zelfs over grenzen.

Meiboomplanting

Hoewel dansgroep De Boezeroenen geen festival meer organiseert, krijgen de leden wel nog de kans om hun nieuwe dansen te laten zien op de Meiboomplanting. Die gaat elk jaar door rond 1 mei. Vaak zijn er naast de optredens ook nog andere activiteiten. Zo kunnen kinderen zich laten grimeren en zijn er ook klassieke volksspelen zoals sjoelen en ringwerpen. "Dit jaar is mijn eerste Meiboomplanting als leiding", zegt Jasmijn Loeckx, lid van de Tienergroep, de Jongdemo en leiding van de A’s. "Ik vind het spannend, maar ik heb er heel veel zin in."

De zaal is een belangrijke plaats voor de leden van De Boezeroenen. Het is de plaats waar de dansen gemaakt, geoefend en geperfectioneerd worden. Er vinden ook regelmatig evenementen plaats. Zo wordt er jaarlijks een kienavond gehouden. De zaal wordt dan volgezet met tafels en is open voor iedereen die een leuke, gezellige avond wil hebben.

Dansbubbel

Hoewel er wel wat nadelen zijn aan de zaal, is het toch een zeer geliefde plek bij de leden en de dansleiding. Het schuiven van de vloer, de slechte verbinding en het veel te kleine kledijkot nemen ze er graag bij. In de zomer wordt er ook een grote schoonmaak georganiseerd om alles terug in orde te maken voor het nieuwe jaar. Iedereen steekt een handje toe en komt borstelen, dweilen of opruimen. "In de zaal ben je echt afgesloten van de buitenwereld. Je leeft even in een dansbubbel", zegt Jasmijn.

Op maandag 1 mei vindt de Meiboomplanting plaats op de speelplaats van de stedelijke basisschool. Deze speelplaats ligt langs de Boezeroenenzaal.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 29/03/2023.

vorige volgende