Op een gegeven moment was er sprake om een nieuw zwembad te bouwen bij de gemeenten Wijnegem, Wommelgem en het district Deurne. Volgens burgemeester Ivo Wynants (N-VA) van Wijnegem ging het in eerste instantie om verkennende gesprekken, die ook weer meteen in de koelkast werden gestopt toen de geruchten omtrent Plopsaqua hun oren bereikten.

“Er is geen draagkracht voor ons zwembad als er een Plopsaqua komt”, zegt Wynants. “Dit is wel wrang voor het zwembad van Wijnegem. Dat ligt op anderhalve kilometer van Ruggeveld. Het zal geen bestaansreden meer hebben. Omdat Plopsaqua op het sportterrein van Ruggeveld komt, zal het daarom ook een baantjeszwembad aanleggen om aan de nodige vereisten te voldoen.”

Alex Helsen (N-VA), schepen van Sport in Wommelgem, bevestigt de verkennende gesprekken met Deurne en Wijnegem. “In eerste instantie kwamen die er op vraag van de Stad Antwerpen. Er waren twee of drie gesprekken. Tot de stad met een nieuw project op de proppen kwam. Toen wij hoorden dat de stad in zee ging met Studio 100, waren Wommelgem en Wijnegem als kleine gemeenten niet meer geïnteresseerd om te investeren in zo’n groot project. Er is toen ook niets meer over gezegd.”

Arenazwembad

Het grootste slachtoffer onder de lokale zwembaden is Arena in Deurne, en in het verlengde daarvan de Antwerpenaar. Arena is met meer dan 150.000 bezoekers per jaar het op twee na meest bezochte zwembad in Antwerpen, maar wordt binnenkort afgebroken. Het exploitatiebudget van 1.125.000 euro gaat naar de uitbater van het nieuwe zwemcomplex op Ruggeveld, 25 jaar lang. “De Antwerpenaar kan slechts tegen een veelvoud van de huidige prijs zwemmen in een complex als Plopsaqua”, zegt Kristof Vissers, fractieleider van de PvdA in Deurne. “De enige garantie die de stad geeft is dat de Antwerpenaar 40% korting krijgt in het nieuwe zwemcomplex. Met een toegangsprijs van 20 tot 25 euro betekent dat nog minstens 12 euro, een veelvoud van de drie euro per zwembeurt die je in de Arena betaalt.”

“Scholen kunnen wel tegen hetzelfde tarief zwemmen, maar scholen die nu te voet gaan moeten een bus inzetten”, vervolgt Vissers. “Dat geld wordt bij de ouders gehaald en zorgt ervoor dat er minder ruimte is om andere uitstappen te plannen. Ook het parkeren wordt een probleem in Deurne. Verschillende verenigingen protesteren en willen actie ondernemen. Alles is met alles verbonden.”

Vissers wil de Arena niet loslaten en hiervoor strijden. “We zijn niet tegen nieuwe ontwikkelingen op park Groot Schijn, alleen is het de vraag wat er komt en of dat allemaal betaalbaar is voor de mensen. Het feit dat Zondal daar weg moet, is schandalig. Maar het stadsbestuur doet wel vaker zo’n dingen, dat is een beetje hun stijl. Vroeger had je nog sociaal overleg en onderhandelingen. Nu zeggen ze heel lang dat er niks aan de hand is, tot het zover is. En dan is er niks meer aan te doen”, sluit Vissers af.

© 2017 – StampMedia / PXL / Gazet van Deurne – Lars Aussems, Aaron Eerdekens en Merlijn Kinnaert


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 08/02/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Deurne op 07/01/2017