Istanbul is één van de Culturele Hoofdsteden van Europa dit jaar. Tijdens de derde editie van Istanbul Ekspres (van 2 tot 10 december) in Gent kan je o.m. de resultaten bekijken van een fotowedstrijd over de stad aan de Bosporus. Winnaar is Beytullah Cengiz (22) uit Heusden.

Beytullah Cengiz, student ICT aan de Katholieke Hogeschool Limburg, won de fotowedstrijd “Ik luister naar Istanbul”. De opdracht was om een beeld van Istanbul weer te geven met creativiteit en luistervaardigheid als uitgangspunt.

Studio East

Cengiz werd verkozen uit 120 deelnemers. De prijs kwam als een echte verassing voor hem. “Ik heb dit te danken aan mijn leraar Hasan Bayram van Fotoclub Studio East die mij aanraadde om deel te nemen aan de wedstrijd. Zonder hem had ik waarschijnlijk zelfs niet meegedaan.”

Cengiz is slechts anderhalf jaar actief bezig met fotografie. “De interesse was er al enkele jaren, maar als student kon ik mij niet onmiddellijk een deftig fototoestel permitteren. Ik droomde altijd al van een SLR camera (‘Single Lens Reflexcamera’, nvdr), ze zijn prachtig om je creativiteit te uiten op beeld. Maar daarvoor moest ik dus even sparen (lacht).”

Indrukwekkend

Wat betekent de winnende foto voor hem? “De foto is genomen in het Dolmabahce Paleis tijdens een korte vakantie. Dat was zeer indrukwekkend. Na de rondleiding ben ik nog het gebouw van buiten gaan bezichtigen en het was toen dat ik de soldaat zag die de wacht liep buiten het Paleis. Ik wachtte geduldig het juiste moment af om de foto te nemen. De soldaat draaide zich in de richting van de zee, keek naar het Aziatisch gedeelte van Istanbul en stond juist voor de openstaande poort van het Paleis met zijn benen wijd open… Dit moest ik hebben! Ik nam mijn toestel, vond de juiste kadrage en drukte af. Ik had wat ik wou.”

Ready to fight

"De foto heeft een grote betekenis voor mij. Elk Turkse soldaat staat altijd klaar voor zijn vaderland. 'No matter where he is. He's always ready to fight.' Ook het feit dat deze shot genomen is in de grootste stad van Turkije, dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa, vind ik ook erg belangrijk."

Dieper

De winnaar krijgt een citytrip naar Istanbul cadeau. Wat zijn Cengis’s plannen? “In februari mocht ik voor de eerste keer in mijn leven Istanbul ontdekken waardoor mijn aandacht misschien iets te veel naar de toeristische bezienswaardigheden ging. Nu wil ik minder kijken naar de ’glitter & glamour‘ van Istanbul en meer focussen op het dieperliggend verhaal achter deze Cultuurstad.”

Wie de fototentoonstelling “Ik luister naar Istanbul” wil bezichtigen kan dit doen tussen 2 en 10 december 2010 in De Centrale en in Vooruit in Gent. Gedurende een week kunnen cultuurliefhebbers en bewonderaars van de kosmopolitische stad Istanbul zich verder onderdompelen in een uitgebreid concert- en filmprogramma en veel Turkse gastronomie.

© 2010 - StampMedia - Nesrin Dinc


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 17/11/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 17/11/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 17/11/2010
Dit artikel werd (deels) gepubliceerd door Limburg Actueel op 17/11/2010