© Fransje Robert

Rina* is 23 jaar en jeugdwerker. Ze deelt haar ervaring met catcalling.

*Rina is een schuilnaam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

“Het was vroeg in de ochtend. Ik wandelde op mijn eentje in een naburig park dicht bij mijn woonplaats. Toen gebeurde het: een groep jongeren floot mijn richting uit. Ze floten nog een paar keer en riepen zaken die ik niet verstond. Ik besloot het te negeren, in de hoop dat het voorbij zou gaan. De jongens waren vrij jong, dus ik voelde me niet per se onveilig. Toch vond ik het oprecht jammer dat dit moest gebeuren. Ik wil gewoon zorgeloos in mijn buurt kunnen rondwandelen.”

“Zou je het leuk vinden, mochten jouw zus, mama of nichtje lastiggevallen worden?”

“Bepaalde kleren of plaatsen vermijden, ga ik nooit doen. Het lastigvallen zal toch altijd blijven voorkomen. Ik geloof wel in het inzetten op bewustwording, dat voorbeeldfiguren jongeren bewust maken van wat catcalling met meisjes doet. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met rollenspelen, waar jongens de plaats van meisjes innemen en zo ondervinden hoe het naroepen, fluiten en staren voor meisjes aanvoelt. Je kan hen ook vragen voorleggen als: “Zou je het leuk vinden, mochten jouw zus, mama of nichtje lastiggevallen worden?”

“Wat mij opvalt, is dat je ’s avonds in het straatbeeld vooral mannen ziet. Volgens mij is er een vicieuze cirkel waarbij steeds meer mannen buitenkomen en vrouwen meer binnenblijven tijdens de avonduren. We moeten die cyclus doorbreken en plekken inrichten waar vrouwen zich meer op hun gemak voelen. Vrouwencafés of ontmoetingsplaatsen bijvoorbeeld, zodat vrouwen onbezorgd van hun buurt kunnen genieten, elk uur van de dag.”

#Stopcatcalling is een nieuw project van StampMedia dat mensen bewust wil maken van wat catcalling met vrouwen doet, hoe onveilig het hen doet voelen in de openbare ruimte en hoe het seksisme en gendergedreven rollenpatronen in de hand werkt.

Lees hier de andere artikels die verschenen in het kader van #Stopcatcalling.

Hier vind je meer info over het project en hoe ook jij je stem kan laten horen tegen catcalling.

vorige volgende