Wat 11 jaar geleden in de Antwerpse Kammenstraat begon als een feestje met amper 500 bezoekers, is nu uitgegroeid tot het grootste dj-festival in België. Maar liefst 60.000 festivalgangers kwamen zich afgelopen zaterdag uitleven op 196 voornamelijk Belgische dj’s.

Luc Carpentier is de man die het festival Laundry Day in het leven riep. Hij gaf het festival ook zijn vreemde naam. Carpentier haalde daarvoor zijn inspiratie in Italië, het land waar de mensen hun straten een gezellige vibe geven door hun was buiten te hangen. Die gezelligheid wou Carpentier ook in de Kammenstraat. En zo organiseerde hij onder waslijnen vol kledij een feestje. “De sfeer was hier geweldig, net als de verschillende soorten muziek,” vertelt Kenny Verwimp, verkoper in Rings & Things. “Rond 19 uur sloten de winkels hier en ging iedereen mee feesten!”

Bijdrage

Omdat de Kammenstraat na vier jaar uit zijn voegen barstte, kreeg het event in 2005 een nieuwe locatie: het Eilandje in Antwerpen. “Omdat de kosten alsmaar groter werden, konden we niet anders dan een kleine bijdrage te vragen aan de bezoekers,” legt woordvoerster Nina De Man uit. “In 2005 vroegen we vijf euro inkom en elk jaar is daar vijf euro bijgekomen.” Is het niet van meet af aan de bedoeling geweest om van Laundry Day zulk een commercieel evenement te maken? “Neen, absoluut niet!” ontkent De Man. “Het festival kent een mooie, spontane groei waar we nu eenmaal rekening mee moeten houden. Vandaar ook de nieuwe locatie drie jaar geleden en de verschillende muziekstijlen. Zo is er voor ieders wat wils. Wij vinden het geweldig dat Laundry Day zo’n evolutie doormaakt!”

Positieve evolutie

De meningen over het festival bij het publiek zijn uiteenlopend. Dave Verbeeck is alvast van mening dat Laundry Day een positieve evolutie heeft meegemaakt. “Alles is nu veel groter, en de sfeer is beter dan vroeger in de Kammenstraat.” Leen Vlaeminck en Sara Groevendorps vinden dat Laundry Day zowel in de Kammenstraat als nu op het Eilandje zijn charmes heeft. Het is allebei anders, maar wel allebei goed. “Hoewel we moeten toegeven dat het festival ten opzichte van vroeger iets van zijn gezelligheid verloren heeft.” Jan Van Houtte denkt er anders over: “Laundry Day is meer een event als Tommorowland geworden. De Kammenstraat gaf meer charmes aan dit festival. Nu is alles té groot. Het gezellige Laundry Day van vroeger zullen ze niet meer kunnen evenaren.”

“Het feit dat er elk jaar meer bezoekers worden geteld, wil zeggen dat de mensen gewoon plezier willen maken,” stelt De Man, “en dan zal het uiteindelijk niet veel uitmaken of ze dat nu hier doen of in de Kammenstraat.”

© 2008 – StampMedia – Shanah Houtrique