Vorige vrijdag, 30 juni, werd de onafhankelijkheid van Congo gevierd. Zonder een toespraak van president Joseph Kabila. Maar met een videoboodschap van Moïse Katumbi, de tegenstander van Kabila in ballingschap in België.

Elk jaar op 30 juni is er de officiële viering van de onafhankelijkheid van Congo. Deze datum wordt gekenmerkt door een tv-uitzending met een toespraak van president Joseph Kabila, en door een militaire parade. Maar dit jaar vond geen van die gebeurtenissen plaats.

De reden? Op Twitter meldde de president dat hij “het betreurt dat hij zijn boodschap ‘om gezondheidsredenen’ niet aan de Congolese bevolking kan richten, zoals het meestal het geval is.”

Dit jaar moesten de Congolezen dus tevreden zijn met een korte verklaring van hun president. Een berichtje dat de avond voordien online gepubliceerd werd.

De politieke tegenstander van Kabila, Moïse Katumbi, sprak zich wel uit. “We moeten opstaan om onze democratie te verdedigen en ons voorbereiden op de machtswissel en de verkiezingen in 2017”, aldus de Congolese presidentskandidaat voor de G7 (de 7 grote oppositiepartijen in Congo, red.).

"We moeten voor onze kinderen een mooier Congo achterlaten"

In het tweede deel van zijn boodschap, zei Katumbi dat het Congolese volk gereduceerd wordt tot “slaven” en dat het land wordt gegijzeld. Hij riep iedereen op om “onze rechten te verdedigen.”

“Want we moeten voor onze kinderen een mooier Congo achterlaten", aldus de voormalige gouverneur.

Het is de tweede keer dat de tegenstander van Kabila gebruik maakt van een video om de Congolezen toe te spreken. De laatste keer dateert van 9 april.

Gesterkt door een aanbeveling van de Commissie voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties staat Katumbi, die in Congo bedreigd wordt met processen, klaar om terug terug keren naar zijn thuisland.

Glodie Mungaba: “Een lied dat ik nooit zal vergeten”

“Bij de onafhankelijkheid van Congo, in 1960, hoort al 57 jaar een lied: Indépendance Cha-Cha. Toen ik nog in Kinshasha woonde, hoorde ik de Cha-Cha elk jaar opnieuw op 30 juni op alle radiozenders. Ik zag mannen met brede broeken en vrouwen met kleurrijke doeken dansen. Toen ik als kind uitleg ging vragen aan mijn grootmoeder, vertelde ze me over de inhoud van dit mooie, historische lied. Toen heb ik voor mezelf besloten dat geen enkele Afrikaan dit liedje ooit mag vergeten. Gezongen in het Lingala prijst het lied de onafhankelijkheid en het succes van de ‘ronde tafel’ met de Congole politieke partijen van die tijd, en de charismatische leider Patrice Lumumba.”

vorige volgende