"Momenteel staat de Stadsfeestzaal niet actief te koop", verzekert Steven Bervoets van Stadsfeestzaal bvba. "We filteren slechts potentiële investeerders." De parel van de Antwerpse Meir wordt dus voorlopig niet uit handen gegeven. Of toch? Alle betrokken partijen zwijgen en wijzen naar het management.

Kranten zoals de Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad berichtten in oktober met een opmerkelijke kop: ‘Stadsfeestzaal te koop’. Maar als we manager Steven Bervoets hiermee confronteren, drukt hij meteen de geruchten de kop in. “De Stadsfeestzaal is in de eerste plaats een investeringsproject voor ons en zoiets staat altijd te koop. Sinds de opening in 2007 is er altijd veel interesse geweest in het gebouw. Daarom hebben we beslist een exclusief mandaat te geven aan Jones Lang Lasalle, een internationale vastgoedadviseur. Het is hun taak om alle potentiële investeerders te filteren. Zij bekijken wie al dan niet in aanmerking komt voor een mogelijke verkoop. Maar ik wil nogmaals benadrukken, we verkopen alleen als er een degelijk bod uit de bus komt en dat is tot op heden zeker niet het geval. Het is niet zo dat we de Stadsfeestzaal moeten verkopen.” Over de mogelijke potentiële kopers is nog niets geweten. “Ik kan wel zeggen dat er twee soorten kopers zijn: bedrijven en private kopers. Van de bedrijven kunnen we makkelijk achterhalen of zij kredietwaardig zijn of niet. Het is immers een bedrijf en die cijfers zijn makkelijk na te gaan. De private kopers zijn moeilijker te screenen”, aldus Bervoets.

Gefrustreerde investeerder

Het is afwachten of iemand uiteindelijk de som van 120 miljoen euro op tafel wil leggen. Bij Jones Lang Lasalle bevestigen ze dat ze het mandaat gekregen hebben, maar willen ze niks kwijt over mogelijke kopers. “Daarvoor moet u bij het management zijn”, klinkt het. Alle heisa in de kranten blijkt dus tot nu toe voor niks geweest. Met name het economische weekblad Trends kwam eind oktober 2011 met nieuws over het winkelcentrum. “Ik weet niet waarom Trends speculeert dat wij de Stadsfeestzaal actief te koop zetten. Misschien hebben ze een gefrustreerde investeerder gesproken”, zegt Bervoets. “Ofwel beschouwen ze het mandaat van Jones Lang Lasalle als een teken van verkoop.”

Winkeliers scheppen niet veel duidelijkheid. Bij een eerste vragenronde bevestigen de winkelverantwoordelijken van O’Neill en Urban Outfitters: “De Stadsfeestzaal wordt niet verkocht. Officieel is er niks gezegd over een mogelijke verkoop. En al wordt het verkocht, dan verandert er niks voor ons. Voor een hogere huur zijn we alvast niet bang. Een nieuwe eigenaar mag de bestaande huurcontracten niet zomaar aanpassen. Wij hebben niets te vrezen.”

Foutief nieuws

Na ons bezoek bij het management zijn de winkeliers minder enthousiast om te reageren. “Geen commentaar, we mogen niks zeggen.” “Verzin zelf maar een verhaaltje”, klinkt het. Het management heeft intussen gevraagd aan de winkeliers om erover te zwijgen. “Dat doen we om foutieve berichtgeving te vermijden”, vertelt marketing manager Britt Vervliet. “Als journalisten iets willen weten, moeten ze dat aan ons vragen en niet aan de winkeliers. Er is genoeg foutief nieuws verschenen in de kranten.”

© 2011 - StampMedia/Plantijn - Christophe Van Den Boom en Nickie Maes


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 15/12/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door 7voor7 op 15/12/2011