Ludo Bijnens is al meer dan zestien jaar Mediclown. Na zijn vaste job als verpleger op de spoedafdeling in het Tongerse ziekenhuis, trekt hij zijn clownschoenen aan en brengt hij een bezoekje aan de kinderafdeling van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk.

Schoenmaat 38

Voor Ludo langs de kamers gaat, controleert hij zijn schmink en werkt waar nodig een beetje bij. “Sommige clowns schminken zich niet, maar ik vind dat het helpt om een personage te creëren. Ik wil graag een andere look dan mijn normale verplegeroutfit”, legt hij uit. Iedere clown heeft zijn eigen stijl. Ludo kiest voor een klassiek kleurrijk kostuum en grote schoenen, maat 88. Hij heeft een koffertje vol met goocheltrucs, ballonnen en cadeautjes voor de kinderen.

Net als elke clown is ook elk kamerbezoek anders. Sommige kinderen hebben het niet begrepen op een vreemde bezoeker. “Het kind bepaalt hoe ver je kunt gaan. Soms doen ze actief mee, soms zijn ze verlegen. Als je een baby van twee weken oud hebt, dan probeer je vooral de moeder gelukkig te maken”, zegt Ludo. Grotere kinderen trakteert hij op gegoochel en grapjes, terwijl kleine kinderen al tevreden zijn met wat zeepbelletjes en een diertje van ballonnen.

Ouders, verplegers, zelfs ondergetekende ontsnapt niet aan de aandacht van Ludo. Hij weet de aandacht van iedereen in de ruimte meteen naar zich toe te trekken, bespeelt handig zijn publiek. Hij is pas tevreden als iedereen lacht. “Het doel als je terug buitenkomt, is dat je publiek tevreden is.”

Dokters maken je beter, clowns versnellen het genezingsproces

Klant is koning

Ludo wisselt goocheltrucs af met mopjes en leuke weetjes. Zo leren we dat een paard vier benen heeft in plaats van poten en dat de som van de boven- en onderzijde van een dobbelsteen altijd zeven is. “De belangrijkste regel is: het kind heeft altijd gelijk. De ouders of de verplegers kunnen al eens een spelletje verliezen, want het kind wint altijd”, aldus Ludo.

In de rol van clown doorbreekt hij veel gemakkelijker de barrière tussen zichzelf en de kinderen. “Het is belangrijk dat je in je rol blijft, maar soms moet je ook serieus kunnen zijn. Als je achteraf de debriefing doet met de verpleging dan moet je ook terug uit je rol kunnen stappen”, vertrouwt Bijnens ons toe.

Het beste medicijn

Het bestaan van een clown is niet altijd rozengeur en maneschijn. Aan het eind van de dag is Ludo uitgeput. “Het is belangrijk dat je goed in je vel zit. Als ik me niet goed voel, kan ik ook niet mijn ding als clown doen. Soms helpt het wel om je een namiddag volledig te geven, zodat je je beter voelt”, geeft hij toe.

Als de kinderen blij zijn, is Ludo ook gelukkig. Voor hem is de definitie van geluk het verschil maken tussen een slechte ervaring en een spoedig herstel. “Je moet de kinderen op hun gemak stellen. De dokters en verpleegsters zijn er om hen beter te maken, maar als clown versnel je eigenlijk een beetje het genezingsproces.”

Mediclowns vzw is een organisatie van een tiental clowns die langsgaan in elf verschillende ziekenhuizen in Limburg en Vlaams-Brabant. Ze zijn volledig afhankelijk van donaties en sponsoring. Er worden dan ook regelmatig benefietactiviteiten georganiseerd.

© 2015 - StampMedia - Tekst: Stef Vananderoye, Foto: Katrien Franquet


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.12 p. 15
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 08/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang Van Limburg - online op 08/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 09/09/2015