De onheilsberichten over IS, de scheurtjes in de kerncentrale van Doel en de economische crisis doen veel mensen nadenken over de problemen die ons in de toekomst staan te wachten. Maar sommigen gaan een stap verder: zij bereiden zich voor op het einde der tijden. Meet the preppers!

Honderden Belgische en Nederlandse preppers, verenigd op internetfora en in facebookgroepen, leggen grote voedselvoorraden aan, verzamelen survivalspullen en zelfs wapens om zich voor te bereiden op mogelijke natuurrampen, epidemieën of oorlogen. De 28-jarige Laurent Koppers uit Hasselt is één van hen.

Op een bepaald moment kwam ik tot het besef: ik moet voorbereid zijn als er ooit een ramp plaatsvindt of een oorlog uitbreekt.

“Mijn liefde voor kamperen en survival begon bij de scouts. Vuur maken, zelf eten bereiden, in een tent slapen: ik vond het allemaal geweldig. Als scout groeide ik ook op met beelden van alle ellende in de wereld. Op een bepaald moment kwam ik tot het besef: ik moet voorbereid zijn als er ooit een ramp plaatsvindt of een oorlog uitbreekt.”

Paracord armband

Koppers schafte zich daarop enkele survivalspullen aan. “Eén van de grootste gevaren bij natuurrampen zijn instortende gebouwen. Daarom heb ik een paracord armband gekocht: een armband met een fluitje of een magnesiumstick om vuur te maken. Stel dat ik onder een hoop puin terechtkom en mensen mij niet horen roepen, dan kan ik nog altijd beroep doen op mijn fluitje.”

Koppers’ survivalkit bestaat voorts uit een collectie messen en zelfs een gasmasker. Maar het belangrijkste om te overleven, zegt hij, is een grote voedselvoorraad.

“Bij een grote sneeuwstorm, een kernramp of een oorlog is het moeilijk om buiten te komen en eten te gaan zoeken. Daarom koop ik af en toe voor twintig euro extra eten. Op die manier groeit mijn survivalkit aan en ben ik gerust.”

Hel

Preppers krijgen vaak het etiket van angstzaaier opgekleefd. “Tegen die mensen zeg ik: ‘zet de tv aan, doe de krant open of kijk eens op Youtube’. Ik vind het spijtig dat zo weinig mensen rekening houden met rampscenario’s. Iedereen denkt dat het leger of de overheid het wel zal oplossen. Maar weinigen beseffen niet hoe snel dat systeem in elkaar kan vallen.”

“Op dit moment zijn er bijvoorbeeld vier grote vulkanen actief. Als één van die vulkanen uitbarst, hebben we een groot probleem. De vulkanische as die vrijkomt, zal de hele aarde verduisteren. De wereld zal dan een echte hel worden”, aldus Koppers.

Bunker

Ook de Nederlander Jeroen Klaassen vindt dat preppers vaak ten onrechte worden beschimpt. “Het is echt niet zo dat we allemaal in een bunker wonen. We bereiden ons gewoon voor op problemen of rampen. In Nederland zijn overstromingen niet ondenkbaar: grote gebieden van ons land liggen immers onder de zeespiegel.”

Ondanks al zijn voorbereidingen weet Koppers dat de kans bijzonder klein is dat hij ooit gebruik moet maken van zijn survivalspullen. “Maar door al mijn voorbereidingen voel ik mij meer op mijn gemak en ben ik ook gelukkiger. Als er ooit iets gebeurt, hoef ik in ieder geval niet te panikeren.”

10 items die een prepper moet hebben:

© 2015 - StampMedia - tekst: Jimmy Hendrickx, foto: Thomas Nooren, video: Katrien Franquet en Thomas Nooren


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.12 p. 12
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 05/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 05/09/2015