(PIDMAG) Seks heeft voor iedereen een andere betekenis. Daan (19) bewaart zichzelf voor het huwelijk­ vanuit een christelijke overtuiging. Hij heeft sinds twee maanden een relatie. "Seks past alleen in een relatie met iemand waarvan je echt houdt."

"Nog voordat we een relatie hadden, was het voor mijn vriendin en mij al duidelijk dat we wilden wachten met seks. Niet dat het een makkelijke keuze is. Maar we hebben er zo onze redenen voor. Het lijkt me niet slecht om te wachten tot je er zeker van bent dat je bij elkaar hoort. Ik wil graag op het einde van mijn leven kunnen terugkijken en zeggen dat ik één partner heb gehad. In die zin is het huwelijk een veilige grens: als je trouwt, blijf je – normaal gezien – je leven lang samen."

Seks compliceert

"We zoenen, ja. Maar seks, in de brede zin van het woord, is er voorlopig niet bij. Niet dat de behoefte er niet is, die is er absoluut, maar het is ook fijn om zowel emotioneel als lichamelijk naar elkaar toe te groeien. We stellen vooraf duidelijke grenzen en daar gaan we niet over. Ik denk trouwens dat seks een relatie compliceert. Je moet aan bepaalde verwachtingen voldoen en dan krijg je misschien een relatie die meer draait rond seks dan rond de persoon. Ik weet het niet. Er is natuurlijk een verschil tussen een duurzame relatie en het ene liefje na het andere hebben. Ook vanuit het christelijk standpunt is dat niet oké. Maar ik veroordeel niet – iedereen doet wat ie goeddunkt."

"Wat ik spijtig vind, is dat in de media en vooral reclame altijd de nadruk op seks ligt. Alles is geseksualiseerd, terwijl seks net zo’n mooi concept is. Maar een concept dat alleen past in een relatie met iemand waarvan je echt houdt. Als we zeker weten dat we voor altijd bij elkaar willen blijven, zullen we een volgende stap zetten. Trouwen. En daar hoort seks bij.”

© 2015 - StampMedia - Tysha Coenegracht & Josje van Seeters


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.10 p. 10
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 10/07/2015