© commons wikimedia

Volksvertegenwoordiger Martin Madidi Fayulu (62) is aangeduid als de gemeenschappelijke presidentskandidaat van de Congolese oppositie. Om een sterker front te kunnen vormen tegen het huidige bestuur, onderhandelden in november zeven leiders van verschillende oppositiepartijen in Genève om een gemeenschappeijke kandidaat te nomineren. Fayulu kwam daar als sterkste kandidaat uit.

De politici die op 11 november in Genève vergaderden over een gemeenschappelijke kandidaat, zijn Félix Tshisekedi (Union pour la Démocratie et le Progrès Social), Freddy Matungulu (Congo na Biso), Vital Kamerhe (Union pour la Nation Congolaise), Adolphe Muzito (Palu), Jean-Pierre Bemba (Mouvement de la Libération du Congo), Moise Katumbi (Ensemble pour le Changement) en Martin Madidi Fayulu (ECiDé) zelf.

Van de zeven politici zijn er drie opposanten die van de nationale kiescommissie (CENI) geen presidentskandidaat mogen zijn, al nemen zij wel deel aan de onderhandelingen in Zwitserland: oud-premier Adolphe Muzito, Moïse Katumbi en Jean-Pierre Bemba. Zij willen er bij zijn wanneer de oppositie beslist over een gezamenlijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

Er blijven dus vier oppositieleiders over die de rol van gemeenschappelijke presidentskandidaat kunnen vervullen: Freddy Matungulu, Félix Tshisekedi (de voorzitter van de oppositiepartij UDPS), Vital Kamerhe (ooit voorzitter van de Nationale Assemblee, nu opposant en leider van de UNC) en volksvertegenwoordiger Martin Madidi Fayulu (Dynamique de l’opposition).

© commons wikimedia

Na drie dagen van intense onderhandelingen wordt uiteindelijk Martin Madidi Fayulu als gemeenschappelijke kandidaat voor de hele oppositie aangeduid. Fayulu zegt na zijn selectie dat hij slechts de woordvoerder is van de strijd voor vrijheid en democratie die al vele jaren door de Congolese oppositie gevoerd wordt.

Wie is Martin Madidi Fayulu ?

Martin Fayulu wordt op 21 november 1956 geboren in Kinshasa. Hij zit in de Nationale Assemblee namens de oppositiepartij EciDé (Engagement pour la Citoyenneté et le Développement). Fayulu, die ook actief is in het zakenleven, was al aangetreden als presidentskandidaat van het platform "Dynamique de l'opposition".

De politicus studeert aan het Hoger Instituut voor Management in Parijs en behaalt daar een masterdiploma in algemene economie. In het Amerikaanse San Francisco voegt hij een Master of Business Administration aan zijn cv toe.

Martin Fayulu treedt in september 1984 in dienst bij oliemaatschappij Mobil, in Kinshasa. Zijn loopbaan daar sluit hij af als algemeen directeur van ExxonMobil Ethiopië. Hij heeft ook verantwoordelijkheden op het hoofdkantoor van Mobil in Fairfax (USA), op het hoofdkantoor van Mobil Afrika in Parijs en bij andere partners van ExxonMobil in Afrika (Ivoorkust, Kenia, Nigeria en Mali).

Politieke betrokkenheid

De politieke carrière van Martin Madidi Fayulu begint wanneer hij deelneemt aan de Nationale Soevereine Conferentie (CNS) in 1991. Dat is een vergadering van verschillende politieke partijen en burgermaatschappijen om tegen de dictatuur van president Mobutu te strijden. Hij is ondervoorzitter van de Commissie Economie, Industrie en Middelgrote en Kleine Bedrijven. Hij is voor het eerst parlementslid in 2006. In 2011 wordt hij ook verkozen in de Nationale Assemblee. De man voerde ook campagne voor Etienne Tshisekedi , de overleden vader van die andere oppositieleider Félix Antoine Tshisekedi.

Amper 24 uur later

Na een verklaring van de secretaris-generaal van de UDPS, de partij van Felix Tshisekedi, schrapt die laatste zijn handtekening één dag later uit de overeenkomst van Genève. Zijn electorale basis weigert om akkoord te gaan met een andere kandidaat dan hijzelf. Dat gebeurt ook bij het UNC, de partij van Vital Kamerhe. Beide politici stellen zich opnieuw in eigen naam kandidaat. 

MAFA, de soldaat van het volk

Martin Fayulu, die als bijnaam "MAFA, le soldat du peuple" krijgt, heeft een visie. Het bestuursprogramma 'Investeren in de burger om de DRCongo te ontwikkelen' wil een vrij en welvarend Congo opbouwen dat mensen de mogelijkheid biedt om hun levensomstandigheden te veranderen. Fayulu belooft om van de totstandkoming van de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie zijn hoofdpunten te maken.

Veel tijd heeft Fayulu niet om de verkiezingsmachine op gang te trekken. De presidentsverkiezingen zijn al twee keer uitgesteld sinds 2016. De verkiezingen van 30 december 2018 moeten de Congolezen de kans geven om een nieuw staatshoofd, nieuwe leden van de Nationale Assemblee en nieuwe provinciale députés te kiezen.

De huidige president, Joseph Kabila, heeft Emmanuel Ramazani Shadary aangeduid als zijn ‘dauphin’ of opvolger. Die moet voor Kabila de verkiezingen winnen voor de politieke meerderheid.

vorige volgende